als we ijzerpoeder in de zee gooien zullen de algen in de zee massaal zuurstof maken, maar is dat genoeg om dat de compenseren met het teveel co2?

als er ijzer bij algen komt dan zullen die in grote hoeveelheden voor planten maar als we dan op grote schaal ijzer poeder in de zee gooien zullen we dan uiteindelijk de evenwicht tussen zuurstof een co2 weer goed kunnen komen. aangezien algen als afvalproduct zuurstof maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je onderstaande webpagina leest, dan zie je dat we dat niet weten, want dat er grootschalig onderzoek nodig is. Wel bestaat er vrees voor enorme milieueffecten die we nu moeilijk kunnen voorzien. Misschien dat de onderzoeken daar ook wat over kunnen zeggen. Maar het blijft een interessant idee.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_fertilization

Nee, dit kan het nooit compenseren. Als er meer zuurstof in de lucht bevindt ontstaat er niet minder CO2. Ook zullen er miljoenen tonnen ijzerpoeder nodig zijn, en dat is veel te duur!

Dat werkt niet zo eenvoudig. Algen produceren zuurstof. Veel zuurstof. Heel veel zuurstof. Maar algen die worden opgegeten, worden door hun eter verteerd; daarna worden de voedingsstoffen verbrand. Daarbij wordt weer zuurstof verbruikt - en wel precies evenveel zuurstof als de alg tijdens zijn leven heeft geproduceerd. De *enige* manier waarop een alg netto zuurstof in de atmosfeer kan brengen, is door te leven en daarbij zuurstof te produceren, dan te sterven, als dode alg naar de zeebodem te zakken, en daar terecht te komen op een plek waar de alg *niet* vergaat. Als je zomaar aan ijzerbemesting (zo heet dat) gaat doen, zul je weliswaar veel algen krijgen, maar die trekken algeneters aan. Daardoor zal er uiteindelijk netto geen tot heel weinig zuurstof worden geproduceerd. Wat je wel bereikt is een verstoring van het evenwicht ter plekke. Levensvormen die juist goed groeien in een ijzerarme omgeving worden verdreven door de snelgroeiende algen. De aangetrokken algeneters en de jagers die die algeneters weer eten, horen in dat gebied niet thuis, en verstoren het ecosysteem dat er oorspronkelijk was. IJzerbemesting is dus een dure methode die erg weinig oplevert, en die onbekende nadelige effecten heeft op het bestaande ecosysteem.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_fertilization

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100