Hoe ademt een amoebe (1 cellige) ?

ik moest het opzoeken voor biologie maar ik kan het niet vinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Via diffusie omdat de celmembraan zo dun is dat het zuurtsof vanzelf van de hoogste naar de laagste concentratie gaat. Dus als het zuurstof niveau in de cel daalt wordt het aangevuld uit de omgeving. Toegevoegd na 2 minuten: En je biologieleraar vertellen dat je het hier hebt gevonden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Diffusie Overigens gebeurt dit ook in onze longen. Daar zijn de longblaasjes zo dun dat de zuurstof "vanzelf" door de celmembraan gaat naar de lager concentratie. Om de zuurstof naar de dieper gelegen cellen te brengen zorgt ons bloed. Je biologieleraar verwacht wel dat je kunt uitleggen wat diffusie is, dus kijk het wel even na!

een eencellige ademt niet hij wisselt zuurstof uit door een semipermeable membraam,de naam zegt het al een eencellige heeft maar een cel en daar zitten geen longen of kieuwen in.

in en uit...in en ....

De amoebe beweegt zich voort en voedt zich met behulp van schijnvoetjes, pseudopodia. Hij sluit voedselpartikels in met zijn schijnvoetjes. Zo wordt een voedselvacuole gevormd. Deze versmelt vervolgens met een lysosoom waardoor het partikeltje verteerd wordt. De vorm lijkt steeds te veranderen doordat schijnvoetjes uitgestoken en weer ingetrokken worden. Ze halen adem via de huid. In je tuin, in het bos, in het gras.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/werkstukken/30098

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100