Ik lees zonet dat donkere mensen minder snel rimpels krijgen dan blanke mensen. Hoe komt dit?

Toegevoegd na 4 minuten:
Gelezen op: http://www.intertet.org/post/50__nutteloze_weetjes-149363/

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mensen met een donkere huid hebben eeen dikkere huid, meer porieën en meer talgkliertjes. Dit staat functioneel ten dienste om de huid te beschermen tegen teveel zonlicht en zorgt tevens dat de huid wat minder snel veroudert en rimpelt. Toegevoegd na 4 minuten: NB. Rimpels komen o.a. ook door het dunner worden van de huid en het verminderen van talgklieren. Dus mensen met een donker huidtype zijn al in het voordeel.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Huidskleur

Belangrijkste verschillen met de blanke huidsoorten: Een dikkere hoornlaag (in het bovenste deel zitten een paar lagen dode huidcellen)door een grotere aanwezigheid van melanine. Grovere (grotere) poriën waardoor de uitvloeiing van talg en transpiratie makkelijker plaatsvindt. Wat uiteindelijk ook nodig is in een warm klimaat. Door de grote hoeveelheid melanine in de huid waardoor de huid ook de kans heeft donkerder gekleurd te worden onder invloed van UVA (a/b en c) stralen. In de donkere huid zitten nog veel meer en ook actievere talgklieren dan bij de blanke huidtypen waardoor de donkere huid veel vetter is. In een kouder klimaat, zoals toch, gelukkig, nog steeds hier in ons landje zal de donkere huid door de aanmaak van veel talg (sebum) en weinig uitscheiding van transpiratievocht (het is niet zo vaak heel heet nietwaar) heel gemakkelijk verstopt kunnen raken. Daardoor is er een grote kans op de vorming van acne. Daarbij verliest dit huidtype weer veel vocht door de droge lucht (verwarming, koude wind, vorst enz.) waardoor de huid gelijktijdig de neiging vertoont zeer vochtarm te worden. Het is dus wel van belang om het vochtgehalte van de donkere huid op peil te houden, niet te roken en gezond te eten. Maar het is inderdaad zo dat donkere mensen daardoor minder snel rimpels krijgen dan mensen met een lichte huidskleur.

Bronnen:
http://www.beautydiscover.nl/beautydiscove...

In de donkere huid zit meer pigment dan in een lichtere huid. Dat betekent dat de donkere huid beter beschermd is tegen UV-straling en dus minder beschadigd raakt. UV-straling zorgt namelijk voor schade, waardoor er meer rimpels en atrofie (afsterving) in de huid ontstaan. De epidermis, de bovenste laag van de huid, is in een lichte en een donkere huid even dik. Het is ook niet zo dat een donkere huid per definitie meer vetkliertjes bevat dan een lichte huid. Wel is het zo dat de opperhuidcellen steviger aan elkaar vast zitten in een donkere huid.

Bronnen:
http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/41192484/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100