Waarom kunnen mensen heel erg naar oud zweet stinken en dieren niet?

Terwijl er dieren zijn die nooit zichzelf wassen.

Weet jij het antwoord?

/2500

De meeste dieren zweten niet. Veel dieren stinken om andere redenen. Al vinden ze zelf van niet. Wel eens een beer geroken?

Dat komt vooral doordat mensen kleding dragen van kunststofvezels. Een dier draagt nooit een vacht van acryl of polyester. Verder is het zo, dat wij nu in een tijd leven, waarin lichaamsgeurtjes sociaal worden afgewezen. Dat is niet altijd zo geweest. Dieren gebruiken geur echter om mee te communiceren. Ze denken dus niet in termen van 'stinken', maar in termen als 'daar loopt een paringsbereid vrouwtje', of 'hier is een concurrent op mijn territorium geweest'.

Goeie vraag! Zweet is een manier om lichaamstemperatuur te reguleren: door het verdampen van het water op je huid wordt warmte aan je lichaam onttrokken. Daarnaast zitten in zweet zouten (vandaar de vlekken op je kleding) en een kleine hoeveelheid stoffen met verschillende functies, sommige met een specifieke functie zoals verspreiden van geur (de meest bekende zijn de feromonen) Om te beginnen, niet alle dieren hebben zweetklieren over hun hele lichaam (b.v. honden reguleren hun temperatuur door te hijgen), dus hun lichaamsgeur is min of meer die van hun omgeving. Paarden of varkens zweten net zoals mensen, en ik kan je vertellen, ze kunnen ook ongelofelijk stinken! Maar de stank komt niet van vers zweet, maar zoals je terecht wijst, van oud zweet. Juist omdat in zweet andere stoffen zitten dan alleen water, kunnen bacteriën hierin groeien, en het zijn hun afbrak stoffen die voor de vieze stank zorgen. Je hebt gelijk op het punt dat mensen (of althans mensen die geen douche nemen...) erger stinken dan dieren. Dat heeft meerdere redenen: - Door het dragen van kleding blijft onze huid voortdurend vochtig en warm, waardoor de bacteriën veel sneller groeien, en dus ga je stinken. Hoe minder goed je kleding ademt, hoe erger. Dieren hebben vaak een vacht, maar in het algemeen blijft hun huid droger dan die van ons, dus gaan ze minder snel stinken. - Als je je nooit, maar dan ook nooit zou wassen, dan zou je lichaam uiteindelijk een evenwicht vinden met de bacteriën op je huid. Die kans krijgt ons lichaam niet, dus wij dragen alleen maar bacteriën die heel snel kunnen groeien, en die een ergere lichaamsgeur veroorzaken. Bij dieren is dat niet het geval. - Er zijn mensen die gewoon erger ruiken, omdat hun zweet een andere samenstelling heeft (genetische variaties, dieet, ziekte...) en sneller 'bederft'. Dat geldt ook voor dieren, overigens. - En dan is het ook zo dat ons reukvermogen "afgesteld" is op de geur van onze soortgenoten. Met andere woorden: tussen een mens en een paard die even veel stinken, zou je waarschijnlijk de geur van de mens onaangenamer vinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100