Heeft een proefdier meer of minder kans om te overleven met pijnbestrijding na een proef?

Toegevoegd na 5 minuten:
Ik bedoel puur het herstel, of pijnbestrijding helpt bij het herstel van een proefdier.

Weet jij het antwoord?

/2500

voor zowel mens als dier geldt dat het herstel sneller en beter verloopt met de juiste pijnbestrijding. een beter en sneller herstel vergroot uiteraard de overlevingskans.

Bronnen:
http://www.pijnbijdieren.nl/uu-vet/

Nee, ondanks dat pijnbestrijding wel helpt worden proefdieren na de proef toch afgemaakt omdat ze niet meer bruikbaar zijn voor volgende proeven en is er daarom dezelfde overlevingskans als zonder pijnbestrijding, namelijk nul.

Bij de mens is bekend dat bij postoperatieve pijn bestrijding de heling voortvarender verloopt. Pijn kost veel energie en maakt stresshormonen vrij, die het lichaam in een "verdedigings modus" houdt en hem dus alert en gespannen maakt. Bij dieren is dat niet anders. Het is een misvatting dat dieren per definitie gedood worden na een ingreep. Vaak is dat juist niet het geval, mede om de loop van het proces te kunnen volgen. Dat men proefdieren niet meer mag kwellen met pijnlijke ingrepen is een grote winst, ik heb zelf op laboratoria gewerkt waar proeven met dieren gedaan werden. Dat was voor mij al heel spoedig reden om af te haken, ik heb mijzelf overigens nooit aan proefdieren vergrepen, eerlijk gezegd kan ik dat ook niet. Persoonlijk snap ik nog steeds niet dat er mensen zijn die dat wel kunnen. Als zowel de ingreep als het doden zelf pijnloos gebeurt heb ik er iets minder moeite mee maar mijn brood wil ik er absoluut niet mee verdienen. Maar goed, het dier herstelt beter MET pijnbestrijding dan zonder. Mensen die pijnlijke ingrepen bijna dieren uitvoeren , puur op routine matige basis (dat gebeurde tot voor kort in Nederland) zou men zelf eens aan flinke pijn bloot moeten stellen ik beschouw zulk handelen als volkomen onaanvaardbaar en onnodig. Overigens werken in laboratoria ook mensen die wel noodzakelijke proeven met dieren doen , maar het dier(tje) pogen zo min mogelijk pijn te doen. Dat men bij muizen een stukje van de staart knipt om een druppel bloed te krijgen is een kwaad wat bij mijn weten in Nederland zo goed als uitgebannen is. Overigens is de stress bij proefdieren een punt wat meegenomen zou moeten worden, ze ruiken elkaars stress en dat maakt dat ze dan niet bepaald gelukkig zijn. Ook daar is wat aan te doen (rustige muziek etc.) Als het op lijden aankomt is het verschil tussen mens en dier opvallend klein...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100