Kan een man typisch mannelijke kenmerken, zoals (ik noem maar wat) penisvorm of baardhaarstructuur, aan zijn kleinzoon doorgeven via zijn dochter?

De dochter van de man heeft het X-chromosoom van de vader gekregen. Kunnen op deze manier dit soort eigenschappen worden doorgegeven of liggen die allemaal vast op het Y-chromosoom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat kan. Zaken die met geslachtskenmerken te maken hebben hoeven helemaal niet vast te liggen in het geslachtschromosoom. Dat chromosoom bepaalt wel de hormoonhuishouding, en dat zorgt er weer voor dat de beharing sterker wordt dan bij een vrouw. De aanleg van die beharing - of penisvorm, bustemaat, zwaarte van de stem, verhoogde kans op het krijgen van tweelingen, en noem maar op - ligt in andere chromosomen.

Deze liggen vast op het y-chromosoom, en kunnen dus niet via een dochter worden doorgegeven

het kind van de dochter - het kleinkind van opa - heeft voor een kwart de eigenschappen van de opa. deze eigenschappen kunnen van alles zijn. al betwijfel ik dat er veel familierelaties kunnen worden teruggeleid aan de vorm van de penis. maar dit terzijde.

Hierboven is al wel t goede antwoord gegeven, maar nog even ter verduidelijking. De vorm van iemands gezicht (om het netjes te houden) hangt van zoveel verschillende genen af dat wij (nog niet) kunnen voorspellen aan de hand van iemand dna hoe deze persoon eruit gaat zien. Hetzelfde geldt voor alle uiterlijke kenmerken en zo ook voor de mannelijke. Een deel zal op t Y-chromosoom liggen, maar waarschijnlijk ligt er een even groot deel aan informatie over dit soort kenmerken op t X-chromosoom dat de vader heeft meegegeven aan zijn dochter. Het antwoord is dus: ja, dat kan heel goed!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100