Als kind heb ik geleerd dat mensen verstand hebben en dieren slechts een instinct. Is dat nog steeds zo ?

We zijn de laatste jaren steeds meer in gaan zien dat dieren eigenlijk niet zo anders in elkaar zitten als mensen. Is die oude stelling dan nog wel houdbaar ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

nee, het wordt steeds duidelijker dat ook dieren emoties kunnen hebben, en hun verstand kunnen gebruiken. denk aan het feit dat veel dieren gereedschap gebruiken. ik moet ook denken aan een filmpje wat ik ooit zag: kraaien die bij een stoplicht noten op de straat gooien, wachten tot het verkeer de noten heeft gekraakt, en die bij rood licht heerlijk nootjes kunnen peuzelen. me dunkt dat dit meer te maken heeft met verstand dan met instinct. we stappen gelukkig steeds meer af van het idee dat je de superieure mens hebt, dan een hele tijd niets, en dan de dieren. er is wel degelijk overlap, zowel wat verstand als emoties betreft.

Dit is duidelijk een geval van 18 e eeuwse "wetenschap" die de borreltafel nog beheerst. Moderne gedragswetenschap heeft andere benaderingen, die op gedrag kunnen worden toegepast. Instinct is wel nog steeds een begrip dat voor soortspecifieke onveranderlijke en complexe gedragspatronen wordt gehanteerd, maar ook niet zo goed houdbaar, omdat er altijd ook wat aangeleerd gedrag bij komt. Het werk van Niko Tinbergen is een goede start (er staan interessante films van Tinbergen over zijn onderzoeken op youtube). Tot dan toe was het gedrag nooit op een erg wetenschappelijke manier onderzocht. Tinbergen is de man geweest die een wetenschappelijke methode van gedragsstudie in gang heeft gezet. Darwin is ook we; interessant om te lezen, maar je moet bedenken dat toen zelfs de genetica nog nauwelijks bekend was. Een erg stevig fundament voor gedragsbeschrijving had Darwin dan ook niet, maar zijn redeneringen en nauwkeurige beschrijvingen maken veel goed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100