welke functies van het menselijk lichaam lijken op die van dieren?

ik moet voor school een verslag maken over dierproeven. alleen vroeg ik me af welke dieren bijvoorbeeld een soort gelijke lever functie hebben. andere functies zijn ook welkom. bijv. hart en vaat stelsel, immuun systeem, longen, huid etc.

Weet jij het antwoord?

/2500

De organen van apen en varkens komen het meest overeen met die van de mens. Dit heet Xenotransplantatie en is nog verboden in Nederland.

Bronnen:
http://www.donorvoorlichting.nl/index.cfm?...

Alles is vergelijkbaar, de meeste vooruitgang in kankeronderzoek is bijvoorbeeld geboekt bij een miniem wormpje, de nematode Caenorhabditis elegans. De genetica kennen we het beste via het minieme fruitvliegje drosophila en de ontwikkelingsbiologie van larven van zeeegels en het zebravisje brachydanio rerio. Een belangrijk verschil met de meeste zoogdieren zijn de afhankelijkheid van vitamine C in de voeding en het kleurenzien. Dat kan gemakkelijk worden verklaard door het feit dat apen/primaten veel fruit en zich verschuilende stilzittende insecten eten. Als je veel fruit eet, is het overbodig zelf vitamine C aan te maken, kleurenzien is handig om rijp fruit te vinden, grote bidsprinkhanen en dergelijke. Chimpansees, bonobo's en mensen zouden op grond van de genetica zelfs in het zelfde geslacht geplaatst worden als het niet toevallig zo was dat mensen zich graag buiten de orde plaatsen. Voor sommige proeven komen eigenlijk alleen chimpansees en dergelijke in aanmerking (onderzoek naar HIV-bijvoorbeeld, waarbij je een afweersysteem nodig hebt dat heel dicht bij het onze ligt en waar het virus ook een besmetting kan veroorzaken.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100