waarom zien dieren er voor ons (ongeveer) hetzelfde uit, terwijl mensen best veel verschillen in uiterlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat dieren{van dezelfde soort} elkaar herkennen aan de geur.Varkens doen dat bijvoorbeeld door aan elkaars hoeven te ruiken en honden door aan de anus te ruiken.

Jij ziet het niet, maar dieren zeker wel! Dieren letten op andere verschillen en kunnen vaak moeiteloos soortgenoten van elkaar onderscheiden. je zegt dat mensen best veel verschillen van elkaar, maar is dat wel zo? Ik kan mij een onderzoek herinneren uit 2008 (geloof ik), waaruit bleek dat mensen zich zelfs specialiseren op bepaalde uiterlijke verschillen en dat dit specialiseren zelfs afgestemd word op de mensen waar je mee omgaat. Zo werd er een proef uitgevoerd, waarin een blanke man, die opgegroeid was in een gebied met 98% blanken mensen in zijn omgeving, een foto te zien kreeg en van een blanke man, die hij later zo snel mogelijk moest zoeken tussen 20 andere foto's van blanke mannen. Deze man had de goede foto in een mum van tijd gevonden. Toen ze de proef nog eens uitvoerde, maar toen met een foto van een negroïde persoon (en later dus tussen meerdere negroïde mensen), bleek dat het nog helemaal niet zo makkelijk is om die man te herkennen. Je leert het dus blijkbaar onbewust, en uitspraken van alle chinezen, negers lijken op elkaar zijn dan ook niet zo vreemd. Terwijl wij wel raar opkijken als een chinees zegt dat alle Nederlanders op elkaar lijken. (wij kunnen het ons niet voorstellen, maar toch is het dus zo) Persoonlijk denk ik dat hoe langer je met een bepaald diersoort bezig bent, je gaat je dan dus specialiseren, hoe meer je uiterlijke verschillen gaat zien. Je hoort namelijk maar al te vaak dat een boer moeiteloos al zijn varkens kent, terwijl ze voor mij allemaal op de eerste lijken.....

Omdat de mens geëvolueerde hersens heeft en hierdoor kunnen wij alles herkennen en de verschillen zien tussen verschillende groepen ( bijv aziaten en afrikanen ) en zelf verschil tussen mensen van hetzelfde groepje. Wij kunnen 2 identieke personen herkennen aan een kleine verschil (bijvoorbeeld groene en blauwe ogen). Een dier kan niet anders eruit zien of een raar kleurtje hebben anders wordt het niet vertrouwd door zijn soortgenoten. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook met albino dieren. Die worden altijd afgestoten omdat ze ‘anders’ zijn. Terwijl de mens kan zien dat het een zelfde soort is.

Jouw stelling klopt niet volgens mij. Mensen verschillen helemaal niet zo veel in uiterlijk. Als ik uit het raam kijk als de school tegenover mijn huis uit gaat, dan zie ik een heleboel jongens en meisjes met dezelfde soort kapsels, dezelfde soort jassen, dezelfde soort tassen etc. Kijk eens op het station als een trein aankomt en leeg loopt: een grote grauwe massa in donkerblauw, donkergrijs, zwart. Heel af en toe een kleurtje of iets opvallends ertussen. Twee of drie mensen van elkaar verschillen wel veel. Maar kijk eens in een weiland met koeien: al die koeien zijn allemaal hartstikke verschillend. En kijk eens op de afbeelding: ieder dier is anders. Kijk eens op een honden-uitlaatterrein: alle honden zijn verschillend.

Savana, dat klopt niet helemaal. Wij mensen zien alleen verschil tussen de soorten waar wij veel mee omgaan. Als jij bijvoorbeeld 2 honden van dezelfde kleur en hetzelfde ras hebt, dan zie jij wel heel duidelijk het verschil, maar ik zie het niet. En ja, blanke mensen kunnen wij redelijk goed uit elkaar houden, al is dat soms moeilijk. Maar we zeggen toch niet voor niets: alle Chinezen lijken op elkaar! Ik denk dat die Chinezen daar zelf heel anders over denken. En dat geldt natuurlijk voor alle andere rassen van mensen en dieren: als wij er niet dagelijks mee te maken hebben, dan zien wij de verschillen niet, maar dat betekent dus nog niet dat er geen verschillen zijn. Ik hoop dat je het nog kunt volgen ;-)

Dat je dit vraagt betekent eigenlijk alleen maar dat je te weinig naar dieren kijkt. Dieren verschillen binnen dezelfde soort enorm. Jij kijkt wellicht naar de verkeerde dingen. Maar beesten zoals koeien, welke in de wei zo uniform zijn, zien er zeeer verschillend uit:

ook dieren verschillen in uiterlijk! zo is geen 1 zebra hetzelfde. je hebt volwassen dieren, hengsten (grof gebouwd, gedragingen vanwege positie in de kudde) veulens (veel hoger op de benen, zachtere manen, andere bewegingen, speelse gedragingen) jaarlingen (tussen veulen en volwassen in, zoekt grenzen dus hele andere sociale gedragingen) merries (rustiger dan de hengst, maar oude leidt de kudde) de bouw, persoonlijk karakter/gedragingen. sommige dieren hoeven niet eens de ander te zien om elkaar te herkennen: een jonge pinguin of zeeleeuw en ouder herkennen elkaar aan de klank tussen duizenden look-alikes. dan is er nog de geur (blinde jonge dieren herkennen hun moeder aan hun geur, maar ook op latere leeftijd is dit bij veel dieren HEEL belangrijk) wij mensen nemen dit niet allemaal waar waardoor er minder verschillen zijn. zet bv 5 mensen (1 'soort') tussen de 50-60 kg en met een lengte van 170-180 cm, oogkleur varieert van blauw tot grijs, en ze hebben lang blond haar. de vrouwen hebben GEEN make-up, en dragen precies dezelfde kleding. zoek nu de verschillen: als je niet alleen kijkt naar de overeenkomsten (dat is pure logica want dat weten we wel) zijn de onderlinge verschillen overduidelijk. dieren staren zich niet blind op overeenkomsten en zien/horen/ruiken perfect de verschillen onderling waaraan of waardoor ze elkaar (her)kennen. ff of topic, maar het doet me denken aan sinterklaas. verhalen van hulpsint en hulppiet ging erin als zoete koek, maar dat trouwe paard? die leek in de verste verte niet op al die andere 'trouwe' paarden! de bouw, de lichaamsverhoudingen, de leeftijden, de beweging, de kleur/aftekeningen (ja ook bij een wit paard) het gedrag, lengte/dikte/structuur van de vacht/manen en staart, kleur/model/lengte van hoeven. nee, heb er niet lang in geloofd. kijk eens naar het plaatje: de wenkbouwen, de voorpoten (beharing en kleur) de kleur,lengte, model van de 'neusbrug'. de beharing op de borstkas (kleur, lengte, dikte van zowel het dekhaar als de ondervacht) de kleur en aftekening van het 'masker' ze verschillen onderling enorm veel van elkaar al zou je het in eerste instantie niet zeggen misschien.

Het komt er volgens mij gewoon op neer dat onze hersenen vanaf de geboorte getraind zijn in het onderscheiden van gezichten die dan in beeld komen, en dat zijn gezichten van mensen - meestal van hetzelfde ras. Zonder discriminerend te zijn, wij europeanen hebben ook al wat meer moeite om aziaten uit elkaar te houden dan europeanen. Diezelfde training krijgen dierenhersenen ook. Het is gewoon een kwestie van geleerd hebben waar je op moet lettten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100