Wat is een onderzoeksvraag ?

Goedenavond,

Ik ben bezig met een verslag maken van de groei van de sterrenkers. Ik moet ook een onderzoeksvraag schrijven, maar ik weet niet wat ik precies moet opschrijven... kan iemand mij misschien helpen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De onderzoeks vraag is de vraag die je wilt beantwoorden met je vraag. Belangrijk is dus dat die goed past bij wat je gaat onderzoeken. Meestal heeft deze hieraan gekoppeld een hypothese: een voorspelling van wat je verwacht dat er uit zal komen. Een onderzoeksvraag is dus bv Wat zijn de groeisnelheden van sterrekers in de eerste 2 weken na het zaken.

Dat is een vraag bij een practicum, wat je te weten wilt komen.

De onderzoeksvraag is wat je wilt onderzoeken. Bijvoorbeeld: wat is het verschil van de waterkwaliteit tussen Gouda en Utrecht? Snappie?

De belangrijkste vraag, dus wat je precies gaat onderzoeken. Bijvoorbeeld "hoeveel groeit een sterrenkers in een week?"

"Wanneer kun je de sterrenkers eten, nadat het gezaaid is' is zo,n vraag

hoofdvraag: bijv: waarom is een kikker groen? (Dit is het zelfde als onderzoeksvraag) deelvragen: bijv: wat is een kikker? wat is groen? hoe krijgen dingen een bepaalde kleur? enz.. (hiermee krijg je informatie om de hoofdvraag/onderzoeksvraag daarna te kunnen beantwoorden)

Een onderzoeksvraag dwingt je ertoe om na te denken wat je juist wil te weten komen over de groei van de sterrenkers. Om een goede onderzoeksvraag te kunnen stellen moet je - zoveel mogelijk informatie verzamelen over alles wat met het thema te maken heeft - één facet eruit kiezen dat je nader wil onderzoeken Belangrijk is dat je je onderzoeksvraag niet te breed of te smal maakt. Als je ze te breed maakt haal je de focus weg van het aspect dat je wil onderzoeken. Als je ze te smal maakt, heb je te weinig kans om de vraag goed te kunnen beantwoorden. Ik ken helemaal niets van sterrenkers, maar ik probeer me toch te verduidelijken.... Bv. te breed : - Wat draagt bij tot de groei van sterrenkers? Hier is het niet duidelijk wat het thema van het onderzoek is, welke invalshoek je kiest een betere vraag zou zijn - Wat is het effect van de luchtvochtigheid op de groei van sterrenkers? te smal - Wat is de gemiddelde groei van sterrenkers? Hierop kan je slechts een heel kort antwoord geven (een getal). Eenmaal je onderzoeksvraag gesteld is, kan je deze dan opsplitsen in deelvragen. Let er wel voor op dat je deelvragen gelinkt zijn aan je hoofdvraag. Bv. Wat is het effect van een te hoge luchtvochtigheid? Wat is het effect van een te lage luchtvochtigheid? Is het effect van luchtvochtigheid belangrijker dan effecten van andere variabelen (bv. temperatuur, bewatering, licht...) Enzovoort. BTW: Een onderzoeksvraag gaat een hypothese vooraf. Je kan bv. als hypothese stellen "Ik verwacht dat het effect van luchtvochtigheid versterkt naarmate de temperatuur stijgt. Ik verwacht dat bij onvoldoende bewatering de groei stopt en de plant afsterft, ook al is de luchtvochtigheid ideaal." De uitkomst van je onderzoek hoeft de hypothese niet te bevestigen.

Bronnen:
http://www.rug.nl/let/voorzieningen/alfast...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100