Hoeveel soorten schelpen zijn er in europa en de wereld?

Voor mijn werkstuk

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wereldwijd 85 000 soorten nog levende mollusken, maar daarbij zitten wel de inktvissen en de naaktslakken. Deze dieren hebben vaak nog wel een minieme rest van een schelp. In Australië 10 % van dat aantal, dus dat zal voor Europa ook zo een 5 tot 10 % daarvan zijn schat ik zo in. Er is ook nog een kans dat je fossiele schelpen tegenkomt.

Er zijn in totaal wel meer dan honderden soorten schelpen van zowel de groep tweekleppige schelpen als van de zeeslakken. In Nederland zijn er ongeveer vijftig soorten schelpen, die het meest gevonden worden op de stranden. Van de groep zeeslakken worden bijvoorbeeld heel vaak het wadslakje, de noordhoren, de tepelhoren en de penhoren gevonden. Van de tweekleppige schelpen worden de wijde mantel, het tafelmeshelft, het zaagje en de venusschelp vaak gevonden.

Bronnen:
http://www.spreekbeurtenplein.nl/natuur/sc...

Ongelooflijk veel. Er zijn namelijk heel erg veel soorten dieren met schelpen die reeds nog leven, maar ook die zijn uitgestorven. Alleen al de Nederlandse atlas van fossielen beschrijft er 321. Ik denk ook niet dat hier exacte aantallen van zijn.

Bronnen:
http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/fossiel...

Kijk eens op de site van de Malacologische vereniging, die zich met schelpen en slakken bezig houdt. www.spirula.nl.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100