Is het van belang dat je partner qua genen veel van je moet verschillen?

Ik vraag me weleens af of dit nou echt van belang is. Je kan niet van de buitenkant zien of iemand bepaalde ziektes mee draagt. Iemand kan er nog zo gezond uitzien maar wel drager zijn van een bepaald gen wat niet bij diegene tot uiting komt maar wel kan overdragen op zijn kinderen.

Dus daarom de vraag, is het nou echt van belang dat wij qua genetisch materiaan veel verschillen dan van onze partner? Heeft dat meer kans op overleving of lijkt dit alleen maar zo?

Toegevoegd na 1 uur:
En hoe komt het dat sommige mensen qua genen niet veel van elkaar verschillen terwijl ze geen familie zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Lijkt me beter van wel,als jullie qua genen gelijk zijn aan elkaar bestaat de mogelijkheid,dat jullie ook bepaalde genen delen,die er voor zorgen,dat de nakomelingen bepaalde genetische afwijkingen hebben. Daarom is het ook niet toegestaan om met (naaste ) familieleden te huwen.

Nee. Onbelangrijk. Alleen het paren met directe familie heeft serieuze consequenties. Neem een genetische ziekte. Komt bij een op de 25 000 mensen voor. De kans dat 2 partners het hebben is dan 1/25 000 * 1/25 000 = 1/ 625 000 000. Verwaarloosbaar dus. Als je echter broer en zus neemt. En stel een van de ouders is drager van de ziekte. Dan wordt de kans dat een kind drager is 50%. De kans dat ze beiden drager zijn is 50% * 50% = 25%. De kans dat ze die ziekte doorgeven via de grootouder is dan 50% * 50% * 25% = 6,25%.

Jazeker, hoe meer verschil hoe sterker je nageslacht... Inteelt is een voorbeeld waarbij het verschil in genen zo klein is dat er zwak nageslacht ontstaat... En net als bij honden, is het zo dat vuilnisbakkenras nooit ziek wordt en de rashonden steeds weer naar de dierenarts moeten (is niet een wet van meden en perzen, maar je mag het wel zo zeggen) Ja dus inderdaad meer kans op sterke viriele nakomelingen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100