Amyl-acetaat?is een middel om vlinders te lokken, welke bestanddelen bevat dit?

Amyl-acetaat?is een middel om vlinders te lokken, welke bestanddelen bevat dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Amylacetaat, ook bekend als n-pentylacetaat of kortweg pentylacetaat, is een corrosieve organische verbinding met als brutoformule C7H14O2. Het is een kleurloze vloeistof met de kenmerkende geur van peren en appelen. De stof wordt gebruikt als geurstof. Het reageert met oxiderende stoffen met kans op brand en ontploffing en 't tast vele kunststoffen aan. De stof is irriterend voor de ogen, de huid en de luchtwegen. Blootstelling aan een hoge dosis kan verminderd bewustzijn veroorzaken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Amylacetaat

De molecuulformule is C7H14O2. Het wordt inderdaad gebruikt om vlinders te lokken: het ruikt naar peren en appels. De stof tast echter kunststoffen aan en is irriterend voor ogen, huid en luchtwegen. Een beetje honingwater volstaat ook om vlinders te lokken.

Amylacetaat is het voorbeeld van een ester. Het wordt gemaakt met scheikundeles om mensen met het fenomeen ester kennis te laten maken. Veel geurstoffen zin esters, ze worden gemaakt van een alcohol, en een (organisch) zuur. In dit geval wordt amylalcohol en azijnzuur (geconcentreerd) bijeengevoegd en er wordt geconcentreerd zwavelzuur (enige druppels toegevoegd. Deze bindt zich aan de H+ van het azijnzuur en de OH groep van het amylalcohol om het als water uit het mengsel te trekken, de vrije amylgroep koppelt zich aan de acetaatgroep en voila, de bekende appel/perengeur komt je tegemoet. Met pHmeter /indicator kan de overmaat aan zuur desgewenst geneutraliseerd worden. het is een stof die qua giftigheid wat tussen aceton en alcohol in ligt en het wordt daadwerkelijk in snoep gebruikt. Dus amylacetaat wordt gemaakt van amylalcohol en azijnzuur, het zwavelzuur zorgt voor de koppeling van die twee stoffen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100