Is het bekend of een groep katten op een volkstuincomplex zichzelf reguleert? En hoeveel er per km2 dan zullen zijn?

Op vrijwel elk complex heb je een groep katten: van tuinders, aanlopers, gedumpt. Mijn stelling is: als je die weg zou halen, komen er vanzelf weer nieuwe. Is dat ook zo? En is er een gemiddelde per km2?

Ik hen liever katten die men kent en waar sommige mensen zich over ontfermen, ook kwa ontwormen-vlooien etc dan telkens nieuwe katten, die schuw blijven en parasieten hebben, ongecastreerd zijn etc. Volgens mij heb je dan pas een probleem!

Ik zoek argumenten, cijfers om dit te onderbouwen. En misschien zit ik wel fout, kan ook nog. Zijn hier gegevens over?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

gezien er nu een populatie katten aanwezig is, is deze plek aantrekkelijk om te verblijven. na een vangactie zullen er dus ongetwijfeld weer nieuwe katten toestromen. de hoeveelheid is afhankelijk van het voedselaanbod.

Hier zijn geen cijfers overbekend daar het onmogelijk is om daar een duidelijk beeld op te krijgen. Op een plek waar katten min of meer aangehaald worden om naar toe te komen door een aanbod van voedsel, vaak verstrekt door mensen, kan de populatie behoorlijk hoog zijn terwijl andere gebieden er maar een koppel op de 3 vierkante kilometer leven. Beide toestanden moeten we niet willen hebben. De huiskat is een exoot in de Nederlandse natuur en hoort daar niet thuis, net zoals de bisamrat, de schildpad en veel van deze zogenaamde huisdieren. Neem daarbij dat een kat een overbrenger kan zijn van ziektes en dienen we als mens toch is wat voorzichtiger om te gaan met de natuur en dit soort (mis)standen een halt toe roepen.

Een groep dieren zal de grootte altijd afstemmen op het voedsel aanbod. Een groep katten dus ook. "Zichzelf reguleren" is echter een wat erg klinische term voor wat er daadwerkelijk gebeurd; de katten zullen paren, de vrouwtjes zullen zwanger zijn en uitgemergeld raken omdat ze zwakker is dan de (niet zwangere) katers, overleven de vrouwtjes het dan zullen de kittens van honger omkomen. Dat is het lot van de dieren die er teveel zijn. Dat is wat "zelf reguleren" in het echt inhoud. Iets soortgelijks dus als hongersnoden bij mensen. Ik denk niet dat dat is wat je in je directe omgeving wilt zien gebeuren. Maar; Ja dus. Een groep katten zal zich zelf reguleren qua aantal. Afhankelijk van het voedselaanbod. Vogels, muizen, mollen, alles zal als voedsel moeten dienen voor de katten. Beter nieuws heb ik niet voor je. Sorry. Toegevoegd na 6 minuten: Het aantal per vierkante kilometer is (dus) afhankelijk van het voedselaanbod. Leeft er een kolonie boerenzwaluwen, dan zullen er meer katten in leven kunnen blijven door het eten van de zwaluwen en hun jongen. Zijn er mensen die dagelijks een blikje kattenvoer neer zetten, dan ook (meer katten in leven). Geeft niemand iets, en zijn alle prooidieren al op, dan zal er ook geen kat meer kunnen leven op die vierkante kilometer. Je kunt het zelf uitrekenen aan de hand van wat jouw kat dagelijks eet. 1 blikje ter grootte van een merel is 1 dag eten bij weinig activiteit. Zijn er veel vechtpartijen, territorium gevechten, dan is er wat meer dan 1 klein blikje per kat nodig. Toegevoegd na 8 minuten: Als je dat dan uitgerekend hebt, ga je naar het betreffende volkstuinencomplex en tel je de daar aanwezige vogels, muizen, mollen, et cetera. Omrekenen naar het gewicht van een blikje kattenvoer en je weet hoeveel kattenvoer er momenteel rondloopt en vliegt in de volkstuinen. Toegevoegd na 11 minuten: Dan weet je dus hoe lang 1 kat het daar uit zou houden. Aantal "blikjes" = aantal dagen kat. Je weet ook hoe groot het volkstuinencomplex is. Dat reken je om naar vierkante kilometers. En zo kom je er achter hoeveel dagen 1 kat kan leven op de x vierkante kilometer van jouw volkstuinencomplex. Toegevoegd na 13 minuten: Landen daar trekvogels dan neemt het aantal dagen toe, en/of het aantal katten dat er kan leven. Begint het broedseizoen dan neemt het aantal dagen dat er leven door katten mogelijk is ook weer toe. Of het aantal katten. Bijvoorbeeld door jongen. et cetera. (En ja, ik ben cynisch nu.) Toegevoegd na 16 minuten: Zie reacties ook.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100