wat gebeurt er als je gele vlek onderontwikkeld is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De gele vlek (macula lutea) is een gebied aan de achterkant van het netvlies waar zich alleen kegeltjes in de lichtgevoelige laag bevinden. Kegeltjes zijn de zintuigcellen waarmee het mogelijk is kleuren waar te nemen (er bestaan ook staafjes, maar die nemen geen kleuren waar). Met de gele vlek neemt men het centrale gedeelte van het gezichtsveld waar, dat deel, waar men de blik op richt. De gele vlek - als brandpunt van de ooglens - is het gebied waarmee men de kleinste details kan waarnemen. De gezichtsscherpte is het grootst in het midden hiervan - de fovea centralis: het punt bijna recht achter de ooglens - een gebied van slechts één vierkante millimeter in oppervlakte. De kegeltjes functioneren echter alleen als het niet te donker is. Met name overdag, bij een voldoende grote lichtsterkte, is de gele vlek het gebied dat van het grootste belang voor het waarnemen van fijne details. 's Nachts - bij een geringere lichtsterkte - zijn alleen de staafjes in staat om licht waar te nemen. Het is op dat moment dan ook onmogelijk om scherp te zien: als de blik precies op een voorwerp wordt gericht, komen de lichtstralen in de gele vlek van het netvlies terecht. Aangezien zich hierin geen staafjes bevinden, zal men slechts wazig zien. Als de blik enigszins naast het voorwerp wordt gericht, vallen de lichtstralen net naast de gele vlek. Hier bevinden zich wel staafjes, zodat het dan wel mogelijk is meer details te zien. Als men 's nachts een zwakke ster optimaal wil waarnemen kan dat het best door er net naast te kijken.

Je hebt verschillende soorten "ontvangers" in je ogen, staafjes en kegeltjes. Met de staafjes zie je vooral verschil tussen licht en donker. Met de kegeltjes zie je kleuren en scherpere details. In het midden van het gezichtsveld zitten meer kegeltjes, naar de randen toe meer staafjes, vandaar ook dat je met het midden van je gezichtsveld scherper ziet dan vanuit je ooghoek. De gele vlek is het deel van je oog helemaal in het midden, met vooral kegeltjes dus. Als de gele vlek onderontwikkeld is, heb je dus minder kegeltjes, en zie je in het midden van je gezichtsveld minder scherp en minder kleur.

Dat komt voor en heet maculadegeneratie, en is erg ernstig omdat je niets meer ziet op de plek waar je normaal gesproken focust. Voor alles waar we echt naar willen kijken gebruiken we de gele vlek, dus lezen wordt al erg moeilijk als je aan deze ziekte lijdt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100