Bijvoorbeeld, als een dokter een spuit heeft met een soort stofje erin en hij/zij spuit in je arm. Hoe komt de bepaalde stof in je hersenen terecht?

Ja ik ben net nieuw, dus sorry als dit in de verkeerde categorie is. D:

Toegevoegd na 1 minuut:
Pls help me, ik moet zo gaan. DX

Weet jij het antwoord?

/2500

het gaat door je bloedbaan en komt overal, dus ook in je hersenen. Toegevoegd na 23 minuten: plaatje voor de duidelijkheid. je hart pompt je bloed door je lichaam, en op de foto kan je zien waar de grote aderen en slagaderen lopen. de haarvaatjes zorgen ervoor dat het zelfs bij de kleinte cellen komt, maar deze zijn niet aangegeven (dan zou het hele plaatje rood zijn en schiet je er nog niets mee op) :-)

Er zijn drie manieren van injecteren onder de huid In een spier In een ader Op alle drie manieren komt 'het stofje' in je bloedbaan, bij de laatste het snelste en bij de eerste duurt het het langste. Via het bloed komt het verder in je lichaam, afhankelijk van welk 'stofje' het is zal het zijn werk doen.

Het wordt in je bloedbaan/weefselvloeistof gespoten die het vervolgens via de bloedvaten naar de halsslagader brengt, vandaaruit komt het in de hersencellen

Vergeet iedereen hier de bloed-hersenbarrière? Zo simpel komen bepaalde stofjes vanuit je arm niet in je hersenen terecht. De bloed-hersenbarrière beschermt de hersenen juist tegen kwade stofjes en houdt daardoor ook veel goede stofjes ( die je wel daar zou willen hebben als dokter) tegen. Het is dus eigenlijk best lastig om iets in de hersenen te krijgen. Helaas zijn er ook stofjes die wèl klein genoeg zijn zoals bijvoorbeeld heroïne of alcohol, waardoor je na een kleine inname al snel de gevolgen merkt. Voor meer informatie over de bloed-hersenbarrière raad ik je de wikipedia site hieronder aan.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloed-hersenb...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100