Kan een "Nederlandse" mug ziektes overdragen?

Ik heb een hele nacht wakker gelegen met dit idee, misschien heeft iemand een uitleg/verklaring waarom dit wel of niet zou kunnen.
Stel, een HIV positief persoon wordt gestoken door een mug, deze mug vliegt vervolgens naar jou huis en steekt jou, is er dan een (minieme) kans op besmetting?
Wat als deze zelfde mug bij jou binnen komt, je hebt een wondje aan je hand en slaat m dood waardoor het opgezogen bloed vrijkomt.
Ik gebruik nu HIV als voorbeeld, maar andere besmettelijke ziektes gelden hierbij ook, een malaria mug kan ook ziektes overdragen, dus waarom zou onze mug dit niet kunnen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De monddelen van muggen lijken niet op een injectiespuit met slechts één opening waardoor bloed gereïnjecteerd zou kunnen worden. In plaats daarvan zuigen muggen bloed op via één kanaal terwijl ze speeksel afgeven via een ander kanaal. Thomas Damasso, hiv-specialist bij het District Health Management Team in Mongu (Zambia),verklaart hierover,dat het bloed in het spijsverteringsstelsel van de mug wordt afgebroken, waarbij het virus vernietigd wordt. Hiv wordt niet in de uitwerpselen van insecten aangetroffen. En anders dan bij malariaparasieten komt hiv niet in de speekselklieren van de mug terecht. Om hiv te krijgen moet iemand aan een groot aantal besmettelijke deeltjes blootgesteld zijn. Wordt de maaltijd van een mug onderbroken en vliegt ze direct naar een ander slachtoffer, dan zou de hoeveelheid bloed die eventueel op haar monddelen achterblijft, te klein zijn om van betekenis te zijn. Volgens deskundigen zou zelfs het doodslaan van een mug vol hiv-positief bloed boven een open wond geen hiv-besmetting teweegbrengen.

In Nederland zijn nog nooit muggen met ziekteverwekkende virussen of parasieten aangetroffen. (zie de bron)

Bronnen:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/1029407...

Dit was tot 1955 wel zo: ’S ANDERENDAAGSE KOORTS Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam er in Nederland een malariavariant voor die met name in de Zaanstreek maar ook de Biesbosch wel tot ziekteverschijnselen leidde. Een van de symptomen was hoge koorts die om de dag optrad. Vandaar dat de ziekte lokaal de ’s anderendaagse koorts werd genoemd. De parasiet is in Nederland voor het laatst in 1955 aangetoond en in 1970 heeft de Wereld Gezondheids Organisatie Nederland tot malariavrij land verklaard. Hoe het kan dat het toen wek en nu niet meer voorkomt, weet ik niet, iemand anders misschien? Toegevoegd na 8 uur: Op dezelfde site staat ook nog dat Nederlandse malariamuggen, 2 soorten, de tropische malaria niet over kunnen brengen. Wat de vraag oproept of er een Nederlandse malaria-variant is. "De ziekte Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet in het bloed van een patiënt. Deze parasiet wordt op de mens overgebracht door de malariamuggen. Door zich te voeden met het bloed van een geïnfecteerd persoon kan een mug de parasiet overbrengen op andere mensen. In Nederland zijn honderden soorten muggen waarvan er twee soorten tot de malariamuggen behoren. De Nederlandse malariamuggen zijn ongevoelig voor de parasiet en kunnen malaria tropica niet overbrengen. De muggen die dat wel kunnen, voelen zich niet thuis in de koude omgeving van Noord-Holland. Daarom hoeft niemand zich zorgen te maken over het uitbreken van een malaria-epidemie." Toegevoegd na 8 uur: Op dezelfde site staat ook nog dat Nederlandse malariamuggen, 2 soorten, de tropische malaria niet over kunnen brengen. Wat de vraag oproept of er een Nederlandse malaria-variant is. "De ziekte Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet in het bloed van een patiënt. Deze parasiet wordt op de mens overgebracht door de malariamuggen. Door zich te voeden met het bloed van een geïnfecteerd persoon kan een mug de parasiet overbrengen op andere mensen. In Nederland zijn honderden soorten muggen waarvan er twee soorten tot de malariamuggen behoren. De Nederlandse malariamuggen zijn ongevoelig voor de parasiet en kunnen malaria tropica niet overbrengen. De muggen die dat wel kunnen, voelen zich niet thuis in de koude omgeving van Noord-Holland. Daarom hoeft niemand zich zorgen te maken over het uitbreken van een malaria-epidemie."

Bronnen:
http://www.neerslag-magazine.nl/magazine/a...

Het antwoord is eigenlijk ja. (onderaan de tekst, maar dan op dieren.) Dit is wat ik voor je heb gevonden: Steekmuggen of muskieten zijn de bekendste muggen en zijn in beginsel onschuldige insecten die leven van nectar. Toch staan ze voor de mens bekend als vervelende vampiristische wezens omdat ze onder andere menselijk bloed zuigen, althans de vrouwtjes tijdens de aanmaak van de eitjes. Bij de mens resulteert dat meestal in een rode jeukende bult, maar bijtende muggen kunnen ook veel schade aanrichten vanwege ziekten die ze kunnen verspreiden, zoals de beruchte West-Nijlziekte. In tropische gebieden verspreiden muggen op grote schaal vaak dodelijke ziekten (onder andere malaria), waaraan jaarlijks miljoenen mensen sterven. Ook op dieren kunnen muggen verschillende ziektes overbrengen. Vogel- en veehouders kunnen hierdoor enorme economische schade lijden. Muggen kunnen bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor grote uitbraken van veeziekten, zoals blauwtong. Ondanks lokale geruchten en de bloedzuigende leefgewoonten kan geen enkele soort mug HIV verspreiden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100