welke concrete vraagstukken zijn vandaag de dag (nog) NIET door de wetenschap bewezen?

een simpel voorbeeld is de precieze werking van de placebo.

zijn er nog meer voorbeelden te noemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe is de piramid gebouwd in die tijd, waarom hebben we jeuk.

Het bestaan van een of meerdere goden. Het ontstaan van de aarde.

Niet beantwoord: De Fermi-paradox. Gesteld dat het universum oneindig groot is, en er dus een onvoorstelbaar groot aantal zonnestelsels zijn, is wetenschappelijk te berekenen dat de kans op ander leven in het universum 100 % is. De kans op hoog ontwikkeld, intelligent leven 'op signaalafstand' van de aarde is zelfs uitzonderlijk groot. Waarom horen of zien we ze dan niet?

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fermiparadox

Het ligt er een beetje aan wat je bewezen noemt. Dat het placebo-effect bestaat, weten we inmiddels wel, dat is vrij eenvoudig aan te tonen. Hóe het werkt is inderdaad nog een heel groot raadsel, en daar wordt dan ook veel onderzoek naar gedaan, omdat het natuurlijk geweldig zou zijn als we er gericht gebruik van konden maken in plaats van het gokwerk dat het nu is. Niet alleen het placebo-effect trouwens, maar het hele zelfgenezend vermogen van de mens. Vermoedelijk gaan de antwoorden uit de neurobiologie komen, maar dat is nog een heeele lange weg, onder andere omdat je levende hersens niet uitelkaar kunt pulken om te kijken wat er precies gebeurt. Verder houdt de wetenschap zich niet bezig met onderwerpen / thema's waarvan het bestaan niet minimaal is aangetoond. Serieus onderzoek naar dingen die niet waarneembaar / aantoonbaar / berekenbaar zijn, is een beetje zoeken naar een speld die er vermoedelijk niet is in een hooiberg. Eerst aanwijzingen, dan kijken wat het is en waar het vandaan komt. Geesten, ufo's en goden zijn dus bijvoorbeeld vooralsnog geen onderzoeksterrein. En dan zijn er en heleboel dingen waar wel heel veel onderzoek naar wordt gedaan, maar waar het schier onmogelijk gaat worden ooit definitieve concrete bewijzen bij elkaar te krijgen, zoals het ontstaan van het heelal of het eerste leven op aarde. We kunnen nu eenmaal niet terug in de tijd om het te controleren (en als we dat wel zouden kunnen, zouden we de omstandigheden vermoedelijk niet overleven), dus dat moet zo veel mogelijk uit wiskundig en natuurkundig bewijs (wetmatigheden) komen. Voor een leek nauwelijks te volgen materie. De mens, de 'werking' van de mens en met name de menselijke psyche zal in veel opzichten een groot raadsel blijven, al vinden we achter sommige processen wel de chemische / biologische grondslag. We zitten echter zo ingewikkeld in elkaar, dat we lang niet voor alle gedragingen en uitingen een chemische / biologische basis zullen gaan vinden, en al helemaal niet op korte termijn. *knip wegens letters tekort / vervolg in reacties.

Strikt genomen is er in de wetenschap nog maar heel weinig bewezen, dit hangt onder meer samen met de door Hume al gedemonstreerde problemen met inductie, waardoor verificatie (vooralsnog) niet haalbaar is. Afgezien van tautologische waarheden (b.v. in de wiskunde) staan we min of meer met lege handen, wat 'waarheid' en 'zekerheid' betreft. We hebben wellicht een zeer plausibel wereldbeeld, maar meer dan aannemelijk is dit niet te maken. Toegevoegd na 1 minuut: Om dan toch een voorbeeld te geven in de geest van jouw vraag: de aanwezigheid (c.q. het bestaan) van 'donkere materie' is vooralsnog niet aangetoond.

dat er buitenaardse wezens zijn

of adam en eva de eerste waren

Het wetenschappelijk tijdschrift Science heeft in 2005 een lijst gemaakt met de 125 belangrijkste, nog niet beantwoorde vragen uit de wetenschap. Zie http://www.sciencemag.org/site/feature/misc/webfeat/125th/ voor de top-25 en http://www.sciencemag.org/content/309/5731/78.2.full voor de rest. Op nummer 1 staat: "Waaruit bestaat het heelal?"

Alle, anders waren het geen vraagstukken meer.

Higgs deeltje, er waren laatst echter wel speculaties dat die gevonden was. Maar dat was waarschijnlijk fals

Wat bewustzijn precies is en hoe dit in een biologisch systeem gehuisvest is.

Als de ene vraag is opgelost, ontstaat er altijd weer een nieuwe.... De onopgeloste vragen zijn de existentiële, zeg maar hele grote vragen (waar komen we vandaan, waar gaan we naartoe, wat is de zin van het leven, is er een God). En de hele gedetailleerde, die weer zijn voortgekomen uit eerdere onderzoeken. Zoals de precieze werking van bepaalde stoffen in de hersenen, het ontstaan/de bestrijding van bepaalde ziekten, de samenstelling van verre sterren etc.

Licht... deeltje/gold? Hoe zit dat nou... Toegevoegd na 23 seconden: *golf

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100