Waarom heeft een bij weerhaakjes aan de angel, waardoor die moet sterven na de steek ?

Hoe zou Darwin dit verklaard hebben ? Het kan toch geen enkel voordeel voor de soort opleveren dat ze moeten sterven na een steek ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zie eigenlijk alleen antwoorden die vertellen WAT er gebeurt en niet zo zeer waarom. Ja, dat individuen zich opofferen voor de rest dat geloof ik wel maar als een bij niet dood zou gaan dan zou dat toch nog beter zijn voor de kansen van het voortbestaan van de soort?

Als een bij een mens steekt, blijft de angel zo goed in de huid zitten dat het diertje zich letterlijk moet losscheuren. Hierdoor raakt de bij gewond en zal daarna dood gaan. Het heeft dus geen nut om te moeten sterven, hij had gewoon niet een mens moeten steken.

Het voordeel voor de soort is dat de dreiging voor de korf verjaagd is. De groep als geheel wordt dus gered door het offer van de individu. Bovendien wordt het steken gedaan door bijen die sowieso niet voor de voortplanting zorgen. Net als bij mieren hebben veel bijensoorten namelijk een duidelijke hiërarchische inrichting, waarbij er een koningin is die zorgt voor het nageslacht tezamen met een aantal mannetjes. Dit zijn niet degenen die de kolonie beschermen. Toegevoegd na 1 minuut: Overigens zorgen die weerhaakjes alleen voor sterfte na de steek wanneer zoogdieren of vogels gestoken worden, en bestaat dit probleem niet wanneer andere insekten gestoken worden. Toegevoegd na 2 minuten: Daarmee bedoel ik dat de angel alleen afbreekt wanneer zoogdieren of vogels gestoken worden.

het levert het voordeel op dat de gehele gifvoorraad die in de gifblaas zit over langere tijd in het gestoken dier of mens gepompt word waardoor deze meer last heeft van de steek en dus eerder geneigd is om de aftocht te blazen.waardoor minder aanvallen nodig zijn om het nest te beschermen. Enkele individuen worden opgeofferd zadat de rest zich kan bezighouden met de voedselvoorziening.

Twee voordelen. Ten eerste blijft niet alleen de angel zitten, maar ook de gifblaas. Nadat de bij zich heeft losgescheurd, blijft die gifblaas via de angel gif in het slachtoffer pompen. Het slachtoffer heeft dus veel meer last van de steek dan wanneer de bij de angel had teruggetrokken en was weggevlogen. Het slachtoffer heeft ook meer last dan wanneer de bij was blijven zitten om zelf actief gif in het slachtoffer te gaan pompen, want dan zou het slachtoffer de bij doodslaan (zelfde eindresultaat voor de bij), en minder gif binnenkrijgen. Ten tweede zijn alle werkbijen directe familie van elkaar. Er gaat dus wel een individu dood, maar de genen van dat individu hebben juist een hogere kans om te overleven: die genen zitten namelijk in alle honderden zusjes van de overleden bij. Toegevoegd na 37 seconden: Met dat laatste bedoel ik: bij het overleven van de soort gaat het om het overleven van de genen, niet het overleven van individuen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100