Wat is volgens de evolutie theorie het nut van de clitoris?

Weet jij het antwoord?

/2500

Tijdens de embryonale ontwikkeling is de mannelijke en vrouwelijke ontwikkeling gelijk. Bij mannen zal hetzelfde weefsel uitgroeien tot een penis en bij vrouwen klein blijven (de clitoris). De schaamlippen bij vrouwen groeien bij mannen uit tot de balzak. Dit heeft verder weinig te maken met de evolutietheorie. Daarnaast is het ook niet zo dat de clitoris geen nut heeft in de seksualiteit van vrouwen. Toegevoegd na 5 minuten: Elisabeth Lloyd stelt dat het orgasme van de vrouw een bijproduct is van de embryonale ontwikkeling. Doordat de penis en de clitoris uit dezelfde structuren zijn ontstaan, kunnen zowel man als vrouw een orgasme beleven. Toegevoegd na 8 minuten: NB. Waarom ik vind dat dit niets te maken heeft met de evolutietehorie is omdat de laatstgenoemde theorie, zoals beschreven door Darwin, bestudeert hoe soorten kunnen veranderen door o.a. selectiedruk. Een man en vrouw zijn geen verschillende soorten en ook niet verschillend gebouwd (in oorspronkelijke embryonale ontwikkeling). Toegevoegd na 15 minuten: Wat wel een evolutionair interessante vraag is, waarom vrouwen kunnen klaarkomen. Waarschijnlijk refereert je vraag hiernaar. Hans van Maanen heeft hier een uitstekend artikel over geschreven, zie 2e bron.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Clitoris
http://users.ugent.be/~pdsutter/kahog-kath...
http://www.vanmaanen.org/hans/artikelen/lloyd.html

Ondanks mijn reactie van boven, toch een serieus antwoord: De clitoris heeft geen enkele functie, behalve het verschaffen van plezier. De reden van zijn (haar?) bestaan IS evolutie. Vrouwen die plezier hebben in sex hebben vaker sex en planten zich dus voort. De evolutie is enkel en alleen in succesvolle voortplanting "geïnteresseerd".

Eén van de theorieën is dat het vrouwelijk orgasme de kans op bevruchting bevordert. Dit zou te maken hebben met het samentrekken van de baarmoeder, waardoor het sperma als het ware naar binnen wordt 'gezogen'. Zoals al eerder naar voren gebracht: alles wat voortplanting bevordert, heeft evolutionair nut.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100