Waarom wordt bij celdeling, het lichaam groter en niet kleiner?

delen is verkleinen, 1 cel delen betekent 2 kleinere even grote cellen. Alleen delen door 1/2 maakt een vergroting met een factor 2, zoals bij celdeling gebeurt. Waar staat de factor 0,5 voor, of is de term celdeling incorrect?

Weet jij het antwoord?

/2500

Celdeling is de correcte naam. Alleen zijn er een aantal fases te onderscheiden bij een celdeling. (de exacte fases noem ik dan even niet) - verdubbeling van DNA - voorbereiding voor delen (alles in de goede positie leggen, vooral de chromosomen) - de deling zelf - "aangroeien" van de celorganellen en cytoplasma e.d. Het klopt dat de 2 cellen kleiner zijn (elk) dan de moedercel. Alleen komt er daarna een groeifase waarin de cellen even groot worden als de moedercel voordat ze weer gaan delen. Vandaar dat bij veel celdeling een lichaam groeit en niet kleiner wordt (bij kinderen). Bij volwassen mensen gaat de deling minder hard waardoor er een evenwicht is. Je groeit niet meer (in ieder geval niet in de lengte...).

Nadat een cel zich in twee (inderdaad kleinere) cellen heeft gedeeld, gaan beide callen weer groeien tot "volwassen" formaat. Vergeet die "1/2" en 0,5. Die slaan nergens op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100