Waarom ruiken dieren aan elkaars geslachtsdeel en of anus en doet de mens dat normaliter niet bij elkaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zal enerzijds met beschaving te maken hebben en anderzijds met het feit dat wij beter/makkelijker communiceren met elkaar dan dieren onderling. (ik kan me namelijk niet voor de geest halen dat ik ergens het bewijs voor onderlinge communicatie zoals wij mensen dat doen ook bij dieren is vastgesteld).

dat heeft de mens ook gedaan, lang geleden, het schaamhaar had hier een belangrijke functie in, het hield geurtjes vast, dan waren er nog de okselgeurtjes, maar die zijn nog steeds , onbewust, erg belangrijk voor het vinden van de juiste partner. maar geurtjes mogen niet meer, de mens is ontwikkeld, dus boenen en schrobben, douchen, kaal scheren, waxen en deo spuiten en nog denken we dat we stinken, maar we ruiken naar mens, mag dat nog wel?

ik sluit me geheel aan bij het antwoord van ed en geef nog een toevoeging. dieren kunnen zo ook ruiken of het vrouwtje vruchtbaar is. Als je naar honden kijkt, die ruiken aan elke hond maar bij een loops teefje zie je daarna HEEL duidelijk ander gedrag bij het reutje. Dus hij checkt even heel goed door te ruiken of het teefje vruchtbaar is of niet

Eens met bovenstaande antwoorden, met een kleine toevoeging: okselgeur is inderdaad nog altijd onbewust belangrijk voor de mens, maar sowieso lichaamsgeur speelt nog altijd een hele grote rol in de chemische aantrekkingskracht tussen mensen. Het lichaam verspreid geuren, en dat veroorzaakt, totaal onbewust vaak, hele chemische processen in de hersenen van (toekomstige) partners. Op basis van die geur wordt al een hele belangrijke selectie gemaakt. En ook dit: ik weet van mensen die, wanneer ze opgewonden zijn, een veel sterkere lichaamsgeur verspreiden via de huid / transpiratievocht. Aan zo'n persoon is dan aan die bepaalde, telkens herkenbare geur te ruiken dat ze zin hebben in sex. Dat heeft bijna iets dierlijks, iets oer-achtigs. En dan de geslachtsdelen zelf verspreiden ook wel zeker geuren! Maar wij mensen hebben een fatsoensnorm die niet toelaat dat er zomaar aan elkaar gesnuffeld wordt, en inderdaad communiceren wij ook op vele andere manieren.

Allereerst, ze ruiken niet zozeer aan elkaars geslachtsdeel of anus maar vooral aan elkaar, en de meeste geuren zitten bij de achterkant. Voor ons is ons geslachtsdeel heel privé en we hebben allerlei sociale regels die ons vertellen dat het niet netjes is om aan elkaar te gaan zitten ruiken maar voor een dier geldt dat nu eenmaal niet. Geur is voor een dier met name communicatie. Ze hebben geen gesproken taal, geen geschreven taal, geen image enzovoorts. Waarom voor ons geur op z'n hoogst een onbewuste functie heeft is niet alleen te wijten aan fatsoensnormen en toegenomen hygiëne maar ook door onze neus. Ter vergelijking: een mens heeft 5 miljoen reukcellen maar een wolf wel 200 miljoen. Voor een hond is ontlasting hetzelfde als een visitekaartje voor ons is, ze ruiken identiteit, gezondheid en rang. Het snuffelen aan elkaar is vergelijkbaar met handenschudden. En er word door de volgorde van het snuffelen aan elkaar, en de manier waarop, onmiddellijk bepaald wie van de twee ondergeschikt moet zijn aan de ander. Ook word geslachtsrijpheid bepaald. Onze neus is daar gewoonweg niet geschikt voor, wij zijn daar niet op geëvalueerd, bij ons is communicatie in de eerste plaats visueel en verbaal.

Omdat de mens rechtop loopt in tegenstelling tot een hond, die op vier poten loopt zoals we allemaal weten. Bovendien is de mens als geruime tijd een mens, met enkele op dierlijke gelijkenissen, maar beslist geen dier.

Zelf ben ik niet dol op lichaamsgeuren van een volwassene. Intiem zijn met een volwassene die niet eerst flink onder de douche is geweest kan ik niet als prettig ervaren. Daarentegen ben ik wel dol op de lichaamsgeur van mijn jonge kinderen, net als ze licht bijten, zoals een leeuwin die voor de welpen zorgt. Heel dierlijk dus. Geur speelt voor mij evenwel ook met volwassenen een heel belangrijke rol: Zo kunnen geuren (luchtjes, parfums e.d.) iemand (ook een wildvreemde) zeer aantrekkelijk maken maar ook afstoten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100