Wat is de functie van het zien van kleuren?

Voor het geval je van plan bent te zeggen ''moet alles een functie hebben?''

In mijn ogen wel. Waarom zou de mens anders in verloop van de evolutie kleuren zijn gaan zien als het geen evolutionair voordeel had? (ook die vraag mag je natuurlijk beantwoorden)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij mensen helpt het om goed en rijp voedsel te onderscheiden van de rest maar ook bij dieren Het is niet voor niets dat bloemen zich tooien in de mooiste kleuren, dat trekt bijen aan. Dus ook zij herkennen op basis van kleur hun voedsel

je ziet alles duidelijker en het is dus veiliger, het blauwe is giftig het rode niet toch handig als je dan de kleur kan zien.. en je hebt gelijk alles moet een functie hebben!

Er is een verschil tussen groen water en blauw water, als je dat niet zou hebben gezien is er grote kans dat je iets verkeerds zou kunnen drinken, en door dat verschil zie je ook als er een dier in de bosjes zit (wel moeilijk, maar je hebt tenminste een klein beetje kans).

Kleuren hebben ook dikwijls een bedoeling: een banaan wordt geel als hij rijp genoeg is om opgegeten te worden; als een verkeerslicht op rood staat, stop je! Kleuren geven ons informatie en ze zijn nog mooi ook. Kleur is een natuurkundig verschijnsel. Hoe kleuren ontstaan is niet zo makkelijk uit te leggen. Wanneer licht ergens opvalt, wordt het gebroken en gedeeltelijk gereflecteerd. Wat naar ons oog wordt teruggekaatst, zien wij als kleur. Wanneer zonlicht bijvoorbeeld op een driehoekig prisma geslepen stuk glas valt, dan zien wij tegelijk alle kleuren die voor het menselijk oog zichtbaar zijn. Een rood papier bijvoorbeeld, kaatst alleen het rode gedeelte van het licht terug en absorbeert alle andere kleuren. Dus zien wij alleen dat rood. Er zijn stoffen die heel mooi kleuren absorberen, deze noemen we kleurstoffen. Vroeger gebruikte de mens deze kleurstoffen voor zijn rotsschilderingen, nu gebruiken we ze voor vele andere zaken. Rood * Geel * Groen. * Blauw * Wit en zwart. * SYMBOLIEK VAN KLEUREN * Rood. Rood is de kleur die het meeste effect heeft op de mens. Dat komt doordat onze verre voorouders grotendeels van vruchten leefden, vermits rijpe vruchten en bessen vaak rood zijn, is het menselijk oog zeer gevoelig geworden voor deze kleur. Ook omdat rood de kleur van bloed en van vuur is, valt ze zo op. Rood trekt zo sterk de aandacht dat het in heel de wereld gebruikt wordt als een signaalkleur, denk maar aan verkeerslichten, verkeersborden, achter-en remlichten, het rode tekentje op de warmwaterkraan,… Ooit werd er aan een pas ontdekte Indianenstam een mooie, rode lap stof aangeboden, als geschenk. In plaats van blij te zijn, sloegen de Indianen hals over kop op de vlucht. Rood had duidelijk een schokeffect op hen! Rood is de kleur van leven, van warmte en daarom ook de kleur van de liefde en de hartstocht. Rood brengt een stoot adrenaline in het bloed, versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Het windt ons op en wekt onrust. In de Middeleeuwen was rood de kleur van de zonde en van vernietigend geweld. De duivel was daarom ook rood en roodharige vrouwen werden om het minste van hekserij verdacht en op de brandstapel geworpen. Priesters droegen rode gewaden als bescherming tegen duivelse krachten (men kan de duivel immers beter met zijn eigen wapens verslaan) en om dezelfde kregen jongetjes in China meteen na de geboorte rode kleedjes aan.

Bronnen:
http://www.omgangsvormen.nl/kleuren.htm

Verkeerslichten, zwangerschapstest, medische test strips, beschimmelde etenswaren, auto terug vinden op Schiphol, markeringen, vuurwerk, ogentest, beroepsmatig, kleding, uniform, volg de lijn in een medisch centrum of UWV, veldboeket, mode, voorschrift, logo, aanduiding op schema,s, vluchtroute,s, sportkleding, educatief speelgoed, stilte opname, pas op straling, knipperende witte lampen waar een spoor tussen ligt, er komt een trein aan, grafieken, tabellen, aanduiding gassoort, aanduiding elektrische verbindingen, hoogspanning, gevaar, giftig, explosief, brandstofsoort, credit, debet, red light district, water, vluchtweg etc etc (kleine greep)

om te waarschuwen/herkennen eten dat een afwijkende kleur heeft kan bedorven zijn. dieren die felle kleuren hebben geven hiermee vaak een signaal af 'laat me met rust, ik ben giftig'

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100