Hoe kan je jezelf horen denken?

OK, extra uitleg: Hoe kan het dat je jezelf hoort denken maar er vanuit de buitenlucht geen geluid via de oorschelp en het gehoorkanaal op het trommelvlies terechtkomt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Horen is geen puur objectief effect van trillingen in de lucht, deze gegevens worden verwerkt door het brein, en daardoor worden ze door ons begrepen. Er komt dus interpretatie bij kijken. Wanneer je zelf denkt, komt het wel eens voor dat je van je gedachtes zinnen vormt in je hoofd, dat kan ervoor zorgen dat je redeneringen verbeteren. Dan "hoor" je jezelf dus denken. In realiteit ben je echter meer bezig met taalproductie (je maakt zinnen) in plaats van taalperceptie (je hoort zinnen).

Dat is onmogelijk. Denken is een proces in de hersenen. Het gehoor is alleen in staat trillingen van lucht waar te nemen die van buiten komen. Toegevoegd op 04-06-2009 13:44:29 Je kunt wel de hersenactiviteit meten. Je meet dan de electrische signalen in de hersenen. Als je dan een boek leest, of praat kan je in kaart brengen welke hersengebieden erbij betrokken zijn. Als je hier meer over wilt weten kan je onderstaand artikel eens lezen over neuronale activiteiten. Denken is een neuronale activiteit. Toegevoegd op 04-06-2009 13:53:38 Extra n.a.v. je toevoeging. Als geluiden (van buiten) via het trommelvlies in het slakkenhuis komen zijn het nog steeds trillingen. Deze trillen in het slakkenhuis tegen kleine haartjes aan en die zetten de trilling om in electrische impulsen. Die gaan naar de hersenen om het geluid te interpreteren. vanaf dan is het geluid geen trilling meer, maar een electrisch signaaltje. Je hersenen horen dus het geluid niet, maar interpreteren het. Stel je eens een een ziekte voor waarbij de signalen uit een ander gebied terecht komen in het gebied waar het gehoor wordt geinterpreteerd. Je zou dan door te voelen of te zien geluiden kunnen horen. Dit soort ziekte bestaan en geven het inzicht dat de gehele waarneming niet iets subjectiefs is. Jij kunt vast wel een geluid dat je kent oproepen in je hersenen. Ook in die situatie is er geen sprake van echt geluid van buitenaf. Ik denk dat je op dezelfde wijze wel kan spreken van "jezelf horen denken" als je je maar genoeg inspant.

Bronnen:
http://www.kennislink.nl/publicaties/neuro...

Horen is een proces dat zich afspeelt in de hersenen, niet in de oren. In de oren worden enkel trillingen in de lucht opgevangen en via de zenuwen naar de hersenen gestuurd. Pas als het bij de hersenen aankomt 'hoor' je geluid. Welk geluid dat is wordt daarna pas bepaald, bij de betekenisgeving, ook door de hersenen. Dit alles gebeurt natuurlijk in een fractie van een seconde, waardoor je niet merkt dat het tijd kost. Je gedachten kunnen zijn opgebouwd uit woorden, beelden of een combinatie daarvan. Die worden dan dus ook in de hersenen bepaald, alleen nu niet door wat het oor (en het oog) aan informatie stuurt, maar door andere processen die in de hersenen plaatsvinden. Als je horen definieert als het decoderen van luchttrillingen, dan kun je je gedachten dus niet horen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100