Waarom vliegen kauwen in het schemer massaal in de lucht?

Ik zie het elke avond. Wel meer dan 100 kauwen (of kraaien?) Dan vliegen ze doelloos in de lucht met een hoop kabaal. Dan is het weer stil om vervolgens weer opnieuw te vliegen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ze zullen een slaapplaats zoeken. kauwen zijn enorm sociale vogels, met een bepaalde rangorde. het kan dus even duren voor ieder een plekje heeft gevonden, en ondertussen kunnen ze even "bijkwetteren".

Het is niet doelloos, het zijn zogeheten slaapvluchten. Die zijn vooral opvallend bij kauwen en spreeuwen. Ze doen het omdat vogels van diverse plekken uiteindelijk op één plek gaan slapen, het is vergelijkbaar met nog even de dag doornemen, plekkie zoeken, groepsvorming door de vlucht, wie mag op de beste plekken zitten? Zie hier voor een mooie beschrijving: http://www.gelderlander.nl/specials/buiten/4115398/Gerrit-Jansen-Overdag-een-uiltje-knappen.ece

Ze zoeken met z'n allen een roestplaats. Zo heet de plaats waar ze de nacht doorbrengen. En het zijn inderdaad kauwen. Ze kiezen met zorg een goede plek uit. Hij moet natuurlijk veilig zijn. Dat doen ze als het gaat schemeren. Ik vind het altijd een geweldig gezicht dat ze zo met elkaar vliegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100