Ontwikkelt je tong verschillende spieren voor verschillende talen?

Ik spreek al een poos geen Engels meer, vroeger wel. Nu lijkt niet alleen mijn parate woordenschat weggevaagd, maar ook hoor ik mijn eigen Nederlandse accent, more than ever!!! het is alsof je gewend bent met rechts te schrijven en ineens moet het met links. Heeft het dus te maken met je mondmotoriek?

Toegevoegd na 2 dagen:
je spieren hebben toch een soort geheugen? In het Engels maken je tongspieren ander bewegingen, denk maar aan de th-klank.

Weet jij het antwoord?

/2500

Heeft niets met je tongspieren te maken, alleen met wat je gewend bent. Wanneer je veel tijd in het buitenland doorbrengt dan pik je uiteraard langzaamaan dat accent en die manier van spreken op, dat is gewoon automatisch kopieergedrag. Jouw Nederlandse accent komt doordat je normaal Nederlands praat en dat deel van jouw hersenen actief is (misschien ben je zelfs in je hoofd aan het vertalen terwijl je Engels spreekt?) Toen je vroeger meer Engels sprak, was het misschien beter, of was je je gewoon minder bewust van je uitspraak. Geen zin om je tongspieren te gaan trainen :P, gewoon flink veel praten met mensen met een accent waar jij vrede mee kunt hebben!!

Nee, je tong ontwikkelt geen verschillende spieren voor verschillende talen. De aansturing gebeurd in de hersenen via het taalcentrum. Toegevoegd na 8 minuten: Ik bedoel dus dat een Chinees en een Italiaan dezelfde spieren hebben. Natuurlijk speelt de tong een rol een belangrijke rol bij de uitspraak. Maar de aansturing van de tongspieren wordt geregeld in het taalcentrum. Die "leert" hoe bij een bepaalde taal de tong moet worden aangestuurd. De aansturing is wel verschillend per taal. Toegevoegd na 13 minuten: De tong bestaat uit spieren die aan de onderkaak verbonden zijn (extrinsieke spieren). Deze veranderen de positie in je mond en zijn van belang bij o.a. het slikken. In de tong zelf zitten ook nog 8 verschillende spieren die zorgen voor de verandering van de tong. Doordat de tong aan de voorzijde en zijkanten vrij is kan deze zo flexibel bewegen. De aansturing van deze 8 spieren wordt in de hersenen gecoordineerd. Toegevoegd na 19 minuten: Missschien een goed voorbeeld. Ik at maandag bij een Chinees op de Zeedijk in Amsterdam. Hier komen normaal bijna alleen Chinezen. Achter me zat een stel te praten en ik had een bepaald beeld in mijn hoofd van een Nederlandse vrouw. Ze praatte zonder accent, zelfs niet amsterdams. Toen ik achterom keek waren het Chinezen. Ander voorbeeld is de reclame van McDonalds over de Saté burger waarbij Aziatische types in Nederlandse accenten praten (achterhoeks, Brabants etc..). Verschillende tongval heeft niets met de anatomie van de tong te maken, wel hoe je deze 0nbewust aanstuurt.

Bronnen:
http://www.anatomie-amsterdam.nl/onderwijs...

Je tong gebruikt alleen andere spieren als je een andere taal spreekt,met andere woordopbouw,dus andere tongval of trekking van de tongspieren dus.

Misschien dat ik er naast zit hoor, maar is het niet gewoon je tongspier...? Dus enkelvoud, dus 1 spier, waardoor je automatisch geen verschillende spieren kan gebruiken. Het is wel de meest flexibele spier Toegevoegd na 1 minuut: De musculus genioglossus is de sterkste uitwendige tongspier. Ze ontspringt gepaard in het midden van de binnenzijde van de onderkaak (spina mentalis), en straalt waaiervormig uit in het tonglichaam (van de tongpunt naar de tongbasis). De onderste vezels lopen naar de tongbasis. Deze houden de tong terug van het strottenhoofd en trekken de tong(basis) naar voren. De overige vezels trekken de tong naar de mondbodem. De musculus genioglossus wordt geïnnerveerd door de twaalfde hersenzenuw, de nervus hypoglossus.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Musculus_genioglossus

Volgens mij wel. Ik spreek zelf Frans, Duits, Engels en een beetje Spaans. Maar de mondmotoriek is vooral bij Duits voor mij zo moeilijk...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100