Infrarood, wat zien dieren die dat kunnen zien?

Wij mensen zien dus geen infrarode straling. Maar wat zien bepaalde dieren die dat wel kunnen als we bijvoorbeeld met onze afstandsbediening de televisie op een andere zender zetten? Zien ze dan een straal van de afstandsbediening naar de televisie gaan?

Want dan zouden ze toch heel veel stralen zien om gek van te worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dieren die infrarood zien , zien dat niet als kleur maar als grijstinten. Ze gebruiken geen kegeltjes voor kleur maar staafjes die bij veel dieren verder doorloopt in het IR gebied dan bij de mens. Wij zien ongeveer tot 875nM als donkerwarme gloed als het uit een IR lamp komt. Veel (zoog) dieren zien geen kleuren (maar wel een grote bandbreedte en slangen zien zelfs infrarood zoals warmtekijkers doen, alleen dan kunnen ze goed richten (5-16micrometer). Wij mensen zien 900 nM meestal niet meer, sommige dieren echter wel. Sommige mensen zien het infraroodlicht van afstandbedieningen die rond de 904nM zit. Overigens zie je het infrarood van een afstandbediening niet als straal. Kijkend door een infraroodkijker zie je het infrarode licht van een afstandbediening gewoon als een (zeer snel) knipperend lichtje. Het is dus geen laser. Bovenstaande aanpak geeft wel perfect aan dat een afstandbediening het (nog) doet. Mijn h0nden slaan soms aan als ik de ab, bedien, ik vermoed dat ze dit licht WEL waarnemen.

Er zijn niet veel dieren die dat kunnen. Muggen wel. En sommige slangen en vissen. Nee, die worden niet gek, ze zien voorwerpen met een andere helderheid dan wij gewend zijn. Ja, ze zouden een flikkerende IR-LED van een afstandsbediening wel kunnen zien. De wereld ziet er zo ongeveer uit in infrarood:

Ik denk dat je infrarode straling eerder moet zien als een "extra kleur". De straling van een afstandsbediening zou dan een soort filter over het "echte" beeld heen leggen, alsof je even door een gekleurd snoeppapiertje kijkt. Bedenk trouwens dat alles wat warme uitstraalt (nagenoeg alles dus) infrarood uitstraalt. Camera's die in het donker kunnen filmen werken dan ook met sensoren die infrarood kunnen ontvangen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100