Vraag is op de site "Ik heb een vraag" best duidelijk beantwoordt:
"Het niet zo eenvoudig als je zou denken want eigenlijk hebben mensen wél een staart(je), al zie je het normaal niet.
Zoals je weet hebben de meeste gewervelde dieren een echte, functionele staart. Dat was ook zo voor onze verre voorouders, aapachtige primaten, maar een goede 20 miljoen jaar geleden was deze staart terug verdwenen bij de mensapen, die toen ontstonden (Proconsul is één van de bekendste vertegenwoordigers). Als gevolg daarvan hebben de huidig levende mensapen (gibbons, chimpanzees, bonobo's, orang-oetans, gorilla's en de mens) ook geen staart. Waarom de staart verloren is gegaan bij de mensapen weten we niet zeker, maar waarschijnlijk kon hij voor die relatief zware soorten zijn functie als stabilisator van het lichaam in de bomen niet meer vervullen.
Toch is er bij de mensapen, en dus ook bij ons, steeds een rudiment van de staart overgebleven. In het geval van de mens is dat onder de vorm van vier kleine staartwervels (bij vrouwen soms maar drie, bij mannen soms vijf). Dit "staartje" wordt ook de coccyx genoemd en als je ooit hard op je zitvlak bent gevallen weet je heel goed waar dat zit. Die coccyx is langs buiten niet te zien maar vermoedelijk heeft hij nog wel een beperkte functie. Er zitten namelijk nog enkele spieren op vast, bijvoorbeeld een stukje van de grote bilspier (degene waar je nu op zit).
Bij sommige mensen steekt de coccyx een beetje meer uit dan bij anderen en dan zie je een miniscuul "staartje". Er zijn zelfs babies die geboren worden met een echt lang staart-achtige iets, maar die heeft dan niet te maken met een echte staart. Er zit geen skelet in en ook geen spieren, en hij wordt meestal vlak na de geboorte verwijderd (maar soms ook niet)."
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/7510