Waarom heeft de mens geen staart?

Weet jij het antwoord?

/2500

Aan het eind van de ruggewervel zit je staartbeen, echter zonder staart die is , in de loop van heel veel jaren, in onze ontwikkeling niet meer meegegroeid. Overbodig geworden toen we meer rechtop zijn gaan lopen.

Vraag is op de site "Ik heb een vraag" best duidelijk beantwoordt: "Het niet zo eenvoudig als je zou denken want eigenlijk hebben mensen wél een staart(je), al zie je het normaal niet. Zoals je weet hebben de meeste gewervelde dieren een echte, functionele staart. Dat was ook zo voor onze verre voorouders, aapachtige primaten, maar een goede 20 miljoen jaar geleden was deze staart terug verdwenen bij de mensapen, die toen ontstonden (Proconsul is één van de bekendste vertegenwoordigers). Als gevolg daarvan hebben de huidig levende mensapen (gibbons, chimpanzees, bonobo's, orang-oetans, gorilla's en de mens) ook geen staart. Waarom de staart verloren is gegaan bij de mensapen weten we niet zeker, maar waarschijnlijk kon hij voor die relatief zware soorten zijn functie als stabilisator van het lichaam in de bomen niet meer vervullen. Toch is er bij de mensapen, en dus ook bij ons, steeds een rudiment van de staart overgebleven. In het geval van de mens is dat onder de vorm van vier kleine staartwervels (bij vrouwen soms maar drie, bij mannen soms vijf). Dit "staartje" wordt ook de coccyx genoemd en als je ooit hard op je zitvlak bent gevallen weet je heel goed waar dat zit. Die coccyx is langs buiten niet te zien maar vermoedelijk heeft hij nog wel een beperkte functie. Er zitten namelijk nog enkele spieren op vast, bijvoorbeeld een stukje van de grote bilspier (degene waar je nu op zit). Bij sommige mensen steekt de coccyx een beetje meer uit dan bij anderen en dan zie je een miniscuul "staartje". Er zijn zelfs babies die geboren worden met een echt lang staart-achtige iets, maar die heeft dan niet te maken met een echte staart. Er zit geen skelet in en ook geen spieren, en hij wordt meestal vlak na de geboorte verwijderd (maar soms ook niet)." http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/7510

Dieren met staart gebruiken deze bijv. als communicatiemiddel, vliegen van zich af te slaan, balans te houden, ermee te zwemmen of voor de kangoeroes: erop te zitten. Ze hebben hem dus nodig. Mensen kunnen dit alles zonder staart, we hebben geen staart nodig:)

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/d...

Wij en alle mensapen stammen af van een grote aap die langzaam in de bomen klom. Hij sprong niet, zoals kleine aapjes met grote staarten wel doen. Voor kleine aapjes is een staart nuttig, om hun evenwicht te bewaren. M.a.w. we hebben helemaal geen staart nodig.

Bronnen:
http://weblogs.nrc.nl/kleine_wetenschap/20...

Er zijn zeker wel mensen met 'n staart! En nog mooi óók...

heel soms hebben mensen wel een staart hoor dus je vraag klopt niet helemaal m.i. (zie filmpje: kwispel eens naar het baasje...!!) (en wat dacht je van een menselijk embryo voor de 10e week?)

Bronnen:
http://alft-teluu.blogspot.com/2011/02/hum...
http://www.freethinker.nl/index.php?option...
http://www.youtube.com/watch?v=xnxzqeT466A

We hadden een staart, maar die is weg geevalueerd. Net als een blindedarm en verstands kiezen, die hebben wij niet meer nodig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100