Er wordt wel eens beweerd dat er meer sterren in het heelal zijn dan zandkorrels op de Aarde. Maar zou dat dan ook echt zo kunnen zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een diepgravende uitleg van een van de meest bekende theoretische natuurkundigen. David Deutsch. \lezing in het \Engels. Topklasse: http://www.ted.com/talks/david_deutsch_on_our_place_in_the_cosmos.html

Ja, dat is echt waar. Toegevoegd na 3 minuten: Er zijn ongeveer 10 miljard sterren in een gemiddeld sterrenstelsel. Daarvan zijn er ongeveer 10 miljard in het universum. Dus er zijn zo'n 100 miljard miljard (10^20) sterren in het universum. Toegevoegd na 4 uur: Vergeten te vermelden: Het aantal zandkorrels op aarde is ruwweg (minder dan, zie ook Pieter Veenstra) 10^19

Er zijn ongeveer 7,5 x 10^18 korrels zand op deze aarde. Dat kun je ruwweg berekenen, zie onderaan. In onze melkweg zijn er tussen de 2 x 10^11 and 6 x 10^11 sterren. Dus dat is niet genoeg. Met de hubble telescoop kunnen zo'n 8 x 10^10 sterrenstelsels waarnemen. Als de melkweg een gemiddeld sterrenstelsel is dan hebben we in het minste geval 2 x 10^11 x 8 x 10^10 = 16 x 10^21 sterren. Dat zijn er een stuk meer..

Bronnen:
http://ganymede.nmsu.edu/astro/a110labs/la...
http://www.faqs.org/faqs/astronomy/faq/par...

Ik herroep mij op dit eerder genoemde antwoord: "Ik durf met zekerheid te zeggen dat dit waar is. Het heelal is niet alleen groot, het zit ook nog vol met sterren. Even ter illustratie: Het Hubble Ultra Deep Field, waar hieronder naar gelinkt wordt (helaas geen NL pagina), beslaat een ontzettend klein gedeelte van de nachtelijke hemel. Zoals er staat, het is ongeveer vergelijkbaar met de grootte van een stuk papier van 1 mm², op 1 meter afstand. Deze foto is genomen van een stuk hemel waar geen voorgrondsterren staan. De telescoop is hiervoor 3 á 4 maanden een kant op gericht, om zoveel mogelijk licht te verzamelen. Deze foto is gevuld met zo’n 10.000 sterrenstelsels. Elk lichtpuntje dat je ziet bestaat zelf weer uit miljarden sterren. En dat is in slechts zo’n klein stukje - lege - nachtelijke hemel. Nu heb ik nooit een schatting gemaakt (of gezien) van hoeveel zandkorrels er op aarde zijn. Maar als er meer zijn dan sterren in alleen die foto, dan ben ik al heel verbaasd."

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hubble_Ultra_...
http://www.goeievraag.nl/vraag/gehoord-ste...

Het is waar, maar neemt het met een korrel... Eigenlijk wordt het alleen gezegd en geschreven om U een menselijk beeld te geven van de immense cosmos. En dan gaat het om een raming vandaag de dag .... er zijn er waarschijnlijk nog meer. Vergeet niet dat men 80 jaar geleden een raming maakte van wel zeker 10 miljoen sterren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100