Hoe kan een zwart gat vanuit een binair systeem de andere ster opslokken?

Regelmatig worden er opnames gemaakt van binaire systemen waarbij een zwart gat de naburige ster "aan het opeten" is. Materie stroomt van de ster naar het zwarte gat toe (waardoor er een grote acretion disk ontstaat).

Maar toen er nog 2 sterren waren, gebeurde dit niet. Dan zou het niet een stabiel systeem zijn geweest. En na de supernova die het zwarte gat heeft doen ontstaan, is een grote "drukgolf" langs de andere ster gegaan. Ze zijn in ieder geval niet dichter bij elkaar komen te staan.

Hoe kan het dan dat een binair systeem met een zwart gat (de massa van het zwarte gat is lichter dan dat de voorgaande ster was) toch de partner ster opslokt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Dan zou het niet een stabiel systeem zijn geweest." Dat is precies wat er aan de hand is. Bedenk dat is in een galactische tijdspanne gebeurt. Sterren bewegen. Soms benaderen ze elkaar daarbij en in andere gevallen verwijderen ze van elkaar. Het laatste geval levert geen interessante plaatjes op. Het eerste geval wél. Dus die zie je dan ook veel vaker. Er is dus ook sprake van een bias.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100