Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan een zwart gat vanuit een binair systeem de andere ster opslokken?

Regelmatig worden er opnames gemaakt van binaire systemen waarbij een zwart gat de naburige ster "aan het opeten" is. Materie stroomt van de ster naar het zwarte gat toe (waardoor er een grote acretion disk ontstaat).

Maar toen er nog 2 sterren waren, gebeurde dit niet. Dan zou het niet een stabiel systeem zijn geweest. En na de supernova die het zwarte gat heeft doen ontstaan, is een grote "drukgolf" langs de andere ster gegaan. Ze zijn in ieder geval niet dichter bij elkaar komen te staan.

Hoe kan het dan dat een binair systeem met een zwart gat (de massa van het zwarte gat is lichter dan dat de voorgaande ster was) toch de partner ster opslokt?

Thecis
4 jaar geleden
2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

"Dan zou het niet een stabiel systeem zijn geweest."

Dat is precies wat er aan de hand is. Bedenk dat is in een galactische tijdspanne gebeurt. Sterren bewegen. Soms benaderen ze elkaar daarbij en in andere gevallen verwijderen ze van elkaar.

Het laatste geval levert geen interessante plaatjes op. Het eerste geval wél. Dus die zie je dan ook veel vaker. Er is dus ook sprake van een bias.
(Lees meer...)
Ozewiezewozewiezewallakristallix
4 jaar geleden
Thecis
4 jaar geleden
Maar als ze naar elkaar toe waren gegaan, was dat aanzienlijk sneller geweest dan de levensduur van een ster. Dan had het strippen van de partnerster al lang bezig moeten zijn. En door de kracht van een supernova zou de andere ster ook weg geblazen worden. Dus hoe ontstaat dan zo'n binair systeem van zw en ster
Ozewiezewozewiezewallakristallix
4 jaar geleden
Wat ik duidelijk probeer te maken is dat sterren altijd in beweging zijn. Soms gebeurt het dan dat sterren dicht bij elkaar in de buurt komen. In dat geval zullen ze elkaar 'opeten'. Is de een veel zwaarder dan de ander, dan zal zich om de zwaardere ster een accreditatieschijf vormen. Het proces vormt zich dus ook rondom nog 'levende' sterren. Maar is die zwaardere ster inmiddels opgebrand en in een zwart gat veranderd, dan zal zal de accreditatieschijf zich rond dat zwarte gat vormen. Er is geen wezenlijk verschil met de situatie rondom de levende ster.
Echter omdat het één van de weinige manieren is waarop astronomen een zwart gat waar kunnen nemen wordt het toch als een bijzonder fenomeen ervaren.
Thecis
4 jaar geleden
Ik snap wat je bedoelt. Ik zat te statisch te denken. Dank!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding