Als de aarde in juli verder weg is van de zon dan in december, hoe kan het dan warmer zijn?

De aarde haar baan om de zon is elliptisch, waardoor ze in december dichterbij de zon staat dan in juli, toch is het op het noordelijk halfrond in juli warmer. Hoe zit dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Op het noordelijk halfrond is dat inderdaad zo, omdat door de inclinatie van de aarde de zomer op het noordelijk halfrond rond juli de zon de hoogste stand heeft, waardoor de zon het meest loodrecht op dit halfrond staat. Op het zuideliijk halfrond is daardoor ook een heel klein beetje warmer in de zomer door deze kleinere afstand. Maar veel ook niet omdat de afstand relatief niet veel verschilt en de temperatuur meer door de loodrechtheid wordt bepaald dan de afstand.

Het is in juli warmer dan in december omdat de daglichtperiode langer is; de afstand aard-zon heeft een verwaarloosbare invloed op de temperatuur.

Het is warmer in de zomer op het noordelijk halfrond omdat de aarde niet helemaal recht staat ten opzichte van de zon, maar een hoek maakt met de zon van ~23graden. In de zomermaanden staat bij ons dus de aarde meer naar de zon gedraaid zodat de zonnestralen rechter op ons deel van de aarde vallen. Daarnaast ontvangen we door die kanteling voor die periode, voor langere tijd zonlicht. Dat draagt allemaal veel meer bij aan de temperatuurswisseling dan de ~146 tot ~152 miljoen kilometer dat de aarde van de zon staat. Als het in de zomer 24,9 graden celcius gemiddeld is en en de winter 7,1 graden celcius. Dan helpt het niet als het zonder het afstandsverschil eigenlijk 25,0 en 7,0 was geweest. Maar de invalshoek door heeft dus een veel grotere invloed. === Plaatje toegevoegd van het effect van invalshoek. Heb hem wellicht sterk overdreven, maar je kan zien dat op het zelfde oppervlak nu veel minder zonnestralen binnenkomen.

Toegevoegd op 04 augustus 2019 11:10: bron
Bronnen:
http://curious.astro.cornell.edu/our-solar...
https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/27891/I...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnewende

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100