Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan het dat we uit onze eigen ogen geen melkwegen kunnen zien?

Ik heb gezien dat je dat met een telescoop wel kunt zien, heeft dat iets te maken met het soort hoeveelheid licht dat we kunnen zien in onze ogen?

1.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Dat ligt inderdaad aan de hoeveelheid licht die je oog binnenkomt.
Je pupil heeft een oppervlak van een paar mm^2.
Een telescoop heeft een oppervlak van een paar m^2. 1 m^2 = 1000000 mm^2
Er komt dan 1000000 keer zoveel licht in je oog.
(Lees meer...)
Reddie
5 jaar geleden
Bordensteker
5 jaar geleden
Als het om het aan de hemel ontwaren van onze eigen Melkweg gaat, dan ligt het aan de enorme en alles opslokkende lichtvervuiling.
https://nos.nl/artikel/2110365-een-derde-van-mensheid-kan-melkweg-niet-meer-zien.html
Op een donkere plek zonder lichtvervuiling kun je de Melkweg nog steeds zien. Het zijn wel heel kleine lichtpuntjes, maar doordat het er zo enorm veel vlak bij elkaar zijn, kun je de vage gloed wél met het blote oog zien.
https://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/melkweg.html

Als het om het meest nabije andere melkwegstelsel gaat (de Andromedanevel), dan speelt de lichtvervuiling ook een grote rol.
https://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/andromedanevel.html De vraag lijkt hier echter vooral gericht op de talloze andere melkwegstelsels (“melkwegen”). Daarvoor heb je inderdaad sowieso een telescoop nodig. Een fietsachterlichtje of een zaklamp zie je op grote afstand óók niet meer.
+

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding