Is er zonder de maan leven mogelijk op aarde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Steeds meer onderzoekers denken dat de maan verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van het leven op aarde. De maan is veel groter dan welke andere satelliet ten opzichte van zijn eigen planeet in ons zonnestelsel. De oceanische getijden worden voornamelijk veroorzaakt door de maan; de invloed van de zon is slechts half zo groot. De getijden oefenden een doorslaggevende invloed uit op de evolutie van schelpdieren en ander amfibisch leven. Door het bestaan van getijdenzones (oevers en kustgebieden die bij eb aan de lucht zijn blootgesteld en bij vloed onder water liggen) moesten planten en dieren zich zo ontwikkelen dat ze ook op het land konden overleven. De getijden die we nu kennen zijn nog geen fractie van wat ze oorspronkelijk waren. Ongeveer 4,5 miljard jaar geleden botste een object dat groter was dan Mars op de aarde. De maan ontstond uit de ring van puin die als gevolg van die botsing om de aarde cirkelde. Een miljard jaar later draaide de maan nog steeds dicht rond de aarde. Die nabijheid veroorzaakte reusachtige getijden. Door de getijdekrachten werden de kernen van beide hemellichamen verhit. De verhitting nam pas af naarmate de wrijving die door de getijden werd veroorzaakt de aarde langzamer liet ronddraaien en de maan tegelijkertijd verder van de aarde wegduwde. Sommige eigenschappen van de aarde zijn hoogst ongewoon en vermoedelijk het gevolg van de langdurige verhitting van de kern. In tegenstelling tot andere rotsachtige planeten, zoals Venus of Mars, heeft de aarde nog steeds een gesmolten kern. Door de hitte van de kern zijn er vulkanen en verschuiven de continenten. Bovendien ontstonden door die continentverschuiving geïsoleerde gebieden waar zich heel andere planten- en dierensoorten ontwikkelden. De stromingen in de kern maken van onze planeet een heel krachtige magneet. Het magnetisch veld strekt zich tot op grote afstand rondom de aarde uit en beschermt het leven tegen dodelijke uitbarstingen van de zon en schadelijke kosmische straling. Sterrenkundigen toonden aan dat de maan de aarde ook in toom houdt. Als de stand van de aardas net als bijvoorbeeld die van de planeet Mars sterk zou schommelen, dan was ons klimaat al snel onleefbaar. Zonder de maan had het leven op aarde zich misschien nooit in zo'n grote verscheidenheid ontwikkeld. Als de maan dus ook nog eens het aardse energieprobleem oplost, hebben we wel héél veel aan dit hemellichaam te danken.

Wel zeker. De afgenomen getijden zullen zeker hun invloed hebben op het leven in zee, maar het leven blijft wel degelijk mogelijk.

Ja, maar niet zoals wij het kennen.

Neen. De aarde raakt uit z'n vaste stand van (uit m'n hoofd 22˚) en begint te schommelen. Dit omdat de zwaartekracht weg is die de maan de aarde in de goede stand laat houden. De aarde word dan meer door Jupiter aangetrokken. Toegevoegd na 43 seconden: Sorry eigenlijk fout antwoord. Geen leven als jij en ik. Wel leven als bacteriën en kleine dieren.

Nee zonder de maan of zonder de zon is er geen leven mogelijk op de aarde...

Neem he getij staat onder invloed van de maanm wanneer deze er niet meer zou zijn zou deze ook zijn invloed niet kunnen uitoefenen. De antuur zal in onbalnas raken en leven zou op den duur niet meer mogelijk zijn.

Als we geen maan hadden gehad, had het leven op aarde zich waarschijnlijk veel langzamer ontwikkeld. Er waren geen getijden geweest, waardoor er een veel stabieler milieu met minder veranderingen zou zijn geweest. Het is maar de vraag of het zeeleven ooit 'de moeite had genomen' om aan land te kruipen. Het leven zou waarschijnlijk wel ontstaan zijn, maar op geen enkele manier vergelijkbaar zijn met hoe het nu is.

Naast alle bovengenoemde aspecten Pruts, moet het volgende toch ook aan bod komen: "Onderzoekers hebben nieuwe research gecombineerd met bevindingen uit 50 andere studies, en volgens hen zou de maan een enorme invloed op ons hebben. Jichtproblemen, hormonale problemen, hartproblemen, blaasproblemen, astma, diarree en zelfs auto-ongelukken. Volgens de universiteit van Leeds zou het zelfs voor 3,6 procent meer patiënten zorgen. Andere studies brengen nog meer vreemde invloeden van de maan aan het licht. Volgens de universiteit van Georgië, die het eetpatrooon van 694 volwassenen heeft onderzocht, drinken we 26% minder en eten we 8% meer tijdens een volle maan. In Florida ontdekten ze een verhoging van het aantal moorden, en een andere studie zag een opvallende verhoging van het aantal misdaden, wat een gevolg kan zijn van de minder duistere nacht. Ook het aantal geboortes zou licht stijgen......"

Nee, dat kan niet. de aarde zou beginnen met het veel sneller draaien om haar eigen as en zou nog meer beginnen met schommelen. de seizoenen zouden dan onvoorspelbaar worden en hele steden zou onder water komen te staan, omdat eb en vloed niet meer bestaat. op dit moment verschuift de maan zich per jaar een paar cm van ons af.

Het landleven is uit de zee ontstaan. Een interessante vraag is of dat proces zonder getijden ook zo verlopen zou zijn. Misschien heeft iemand anders daar een visie op. De maan heeft een dempend effect op de precessie, het schommelen van de aardas. Het is echter niet zo dat de aarde om de zoveel jaar een andere stand in zou nemen. Dat gaat ook in lange perioden en daar weet de evolutie wel raad mee. Net zo als de evolutie de invloed van de maan op het leven volledig heeft geïncorporeerd, zo zou de evolutie ook het leven volledig hebben aangepast zonder die invloed.

Ja dan is er wel degelijk leven mogelijk..Zelfs voor mensen..Wel ben ik het eens met het feit dat het leven zich dan veel langzamer had ontwikkeld ivm stabieler milieu etc. Maar t zal wel een stuk rustiger zijn hier zonder maan.Bv de getijden,stormen,orkanen etc Heel het weer zou er anders uit zien. En dat de aarde zou kantelen is onzin..Er zijn genoeg "maanloze" planeten die niet kantelen!!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100