Gaat de aarde in een plat horizontaal vlak rond de zon?

Hoewel de aarde op dit moment gekanteld staat met een hoek van de aardas van zo'n 23 graden tov is dan toch mogelijk dat die draaiing ronde de zon niet gedurende het hele jaar in een plat vlak loopt. Maw de hoek blijft dan wel hetzelfde (23,5) maar de onderkant van de aarde is dan bijvoorbeeld iets hoger in onze zomer bijvoorbeeld zodat de zuidpool meer zon krijgt en in de onze winter iets lager zodat de noordpool meer zon krijgt.

Ik weet niet of bovenstaande mogelijk is bij een gelijkblijvende inclinatie van 23,5 en mocht er een afwijking zijn dan zal die wel zeer klein zijn, maar is er dus een kleine afwijking of is het vlak echt plat?

Toegevoegd na 2 uur:
In de bijgevoegde tekening nog even het verschil. Als het nu zo is dat de inclinatie van 23,5 graden per definitie vastgesteld is op het vlak dan is er toch meer dan één mogelijheid voor dat vlak. Want zowel in situatie I als II is de inclinatie 23,5 graden alleen de polen zijn tov de zon wat verschoven. Nu is de zon natuurlijk heel groot dus zal het niet meevallen om de zon meer onder of boven de aarde te plaatsen, maar hij staat ook heel ver weg dus zal er toch een effect kunnen zijn??

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, daar zijn afwijkingen in. Veelal veroorzaakt door onderlinge zwaartekrachtwering van objecten die niet in het planetaire vlak liggen. Denk b.v. aan andere, naburige sterren sterren.

Nee, zoals bijna alle hemelmechanische grootheden is ook de stand van het eclipticavlak aan verandering onderhevig. Dit wordt vooral veroorzaakt door de onderlinge zwaartekracht tussen de aarde en de andere planeten. Het verloop is wel heel langzaam; veel langzamer dan de precessie van de aardas (de tolbeweging met een periode van 26000 jaar) en de precessie van de aardbaan (het draaien van de lange as met een periode van 110.000 jaar). In 100.000 jaar verandert de stand van het eclipticavlak slechts enkele graden. Toegevoegd na 2 minuten: Bij de berekening van de invloed van de scheve stand van de aardas op de seizoenen moet je dus rekening houden met het verloop van die scheve stand (de nutatie van de aardas) EN met het verloop van het vlak van de aardbaan.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Eclipti...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100