hoe worden planeten vernietigd?

Voor mijn werkstuk wil ik weten hoe planeten vernietigd worden, worden ze verbrand door een ster, of zijn er veel meteoren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Meteoren zullen zelden de vernietiging van een hele planeet veroorzaken. Elke planeet roteert rond een ster (de aarde rond de zon) en elke ster straalt aan het einde van zijn levenscyclus, wanneer de nucleaire brandstof van de ster op raakt, voor een periode een hoeveelheid warmte uit die duizenden malen groter is dan die van de zon nu. Planeten die dicht bij de ster staan worden daardoor verzwolgen, maar als de planeet verder van de ster staat zal hij niet worden vernietigd. Die verwachting geldt althans voor onze zon en de haar omringende planeten, waaronder dus de aarde.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sterevolutie
https://nl.wikipedia.org/wiki/Toekomst_van...

Evenals sterrenstelsels en sterren kunnen planeten met elkaar in botsing komen, waarbij er wel sprake van vernietiging zal zijn. Ook kan een planeet (bij voorbeeld als een andere ster de ster nadert waarom deze draait) uit haar baan getrokken worden en door een ster verzwolgen worden. Ook kan een zwart gat een planeet opslokken, het effect is ook dan vernietiging. Tenslotte kan een planeet, als deze heel dicht bij een ander zeer zwaar object komt (een andere planeet, een ster), door de getijdenwerking uiteen vallen (de planeet barst doordat de interne spanningen extreem groot worden). De kans op elk van deze gebeurtenissen, dus ook die op de vernietiging van planeten in het algemeen, is (in ons deel van ons melkwegstelsel) uiterst gering. Nabij het centrum van de melkweg is die kans veel groter, net als in bolvormige sterrenhopen. Wat voor het botsen van sterren geldt, geldt ongeveer ook voor het botsen van planeten; alleen de wijze van vernietiging wijkt af. Er is vrij recent in het sterrenbeeld Stier een botsing van planeten waargenomen, zie bron 2.

Bronnen:
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/...
http://www.universetoday.com/107244/can-st...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100