Op welke wijze maakt de aarde radiosignalen?

Ik hoorde gisteren dat de aarde radiosignalen richting de ruimte stuurt. Maar hoe worden deze 'gemaakt'? Komt dat door het aardmagnetisch veld?
Het klonk als een zingend vogeltje.

Weet jij het antwoord?

/2500

Met een radiozender en een antenne. Bijvoorbeeld bij de Arecibo Planetary Radar in Puerto Rico. Een schotelantenne van 305 meter in doorsnee. De signalen kunnen in principe tot een afstand van 200.000 lichtjaar worden ontvangen. Er is alleen een klein minpuntje.... daar doet het signaal 200.000 jaar over om er te komen... Ze kunnen daar signalen uitzenden met een vermogen van 20 TW. Dat is best veel :) https://en.wikipedia.org/wiki/Arecibo_Observatory

Ieder lichaam produceert straling verspreid over het hele elektromagnetische spectrum op grond van zijn temperatuur. Voor aardse temperaturen, dus ook voor de aarde zelf, ligt de piek van die stralingsverdeling in het infrarood. De flank van die verdeling naar de langere golflengtes toe reikt echter in het radiogebied. Omdat de atmosfeer en de bovenste lagen van het aardoppervlak ondoorzichtig zijn voor infrarood maar doorzichtig voor radio, komt relatief veel radiostraling naar buiten. Datzelfde geldt ook voor de andere planeten. Maar omdat die een andere temperatuur- en dichtheidsverdeling hebben, komt er een ander radioprofiel uit. Zo heeft iedere planeet zijn eigen radio "vingerafdruk". En dat is wat Dijkgraaf gisterenavond liet horen. Daarnaast heeft Jupiter nog een andere bron van radiostraling, namelijk synchrotronstraling. Dit heeft te maken met het sterke magneetveld. Hoewel de aarde ook een magneetveld heeft, produceert hij voorzover ik weet geen synchrotronstraling. Wel zijn er vanaf de aarde natuurlijk nog de door menselijke techniek geproduceerde signalen, maar daar ging de vraag niet over en het college van Dijkgraaf ook niet.

Bronnen:
http://images.slideplayer.nl/8/2178558/sli...
http://www.astronomie.be/radioastronomie/o...

In de wereld leert door werd dit onderwerp behandeld. Iedere hemellichaam maakt zijn eigen radiobeeld. Op aarde gebeurt dit doordat geladen deeltjes de atmosfeer binnendringen in de banen van het magnetisch veld. (Vergelijkbaar met noorderlicht).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100