zijn er objecten met massa,die bewegen met een snelheid die de snelheid van licht nadert?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De snelste objecten waarvan de snelheid redelijk goed gemeten kan worden zijn micrometeorieten. Met een object wordt dan bedoeld: iets dat (als het stil staat) met het blote oog kan worden geien. Want atomen/ deeltjes in bijvoorbeeld het centrum van de zon waar temperaturen van miljoenen graden heersen, bewegen enorm snel. Als we die niet meetellen, komen we eigenlijk maar weinig deeltjes tegen die een enorme snelheid hebben. Veelal houdt het bij enkele duizenden kilometers per seconde wel op. Dat wat betreft objecten die jij en ik zouden kunnen zien als zelfstandige eenheden. Natuurlijk hebben fotonen (lichtdeeltjes) wel massa, maar die danken ze alleen aan het feit dat ze zo enorm snel bewegen -- de RUSTmassa van een foton is nul (d.w.z. dat zo lang het niet beweegt, het ook niets weegt). Los van de discussie of licht wel een deeltje is (het licht heeft ook een golfkarakter) kom je, naarmate een voorwerp de lichtsnelheid probeert te naderen, steeds gekkere dingen tegen: -- de tijd vertraagt -- de afmetingen in de richting van de beweging worden steeds kleiner (verkorting). Dus natuurlijk zijn er voorwerpen die erg snel bewegen. het gaat er maar om wat je verstaat onder 'de snelheid van het licht naderen'. In theorie kan een voorwerp als je er maar een blijvende kracht op uitoefent, steeds meer versnellen -- maar naarmate je de snelheid van het licht nadert, zal de versnelling steeds verder achter blijven bij de verwachting (zonder toepassing van de quantumfysica, maar doe je dat wel, dan is een groot deel van de verschijnselen niet goed meer te verklaren. In dibverse boeken worden deze effecten erg goed uitgelegd; zie de bronnen. Toegevoegd na 42 seconden: op regel 2 lees gezien voor geien.

Bronnen:
Fritjof Capra: De Tao van Fysica....
John Gribbin: Op zoek naar Schroedingers...

Ja. Sterrenstelsels aan de rand van onze waarnemingshorizon bewegen zo snel. Onze eigen melkweg ook maar dan ten opzichte van die sterrenstelsels. Dat komt omdat snelheid tussen twee objecten relatief is.

Nee het is wetenschappelijk bewezen dat geen enkel object met de snelheid van het licht kan rijzen. Ze kunnen immers wel met de snelheid van 99.99999999999999999.....procent van de snelheid van het licht

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100