hoe bereken je de massa van een planeet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Om tot het volume en dichtheid van een planeet te komen, om die te kunnen vermenigvuldigen ( = massa ), is het voor de astronoom vooral de uitdaging om o.a. via metingen met telescopen en registatie van straling, te bepalen uit welk materiaal het hemellichaam bestaat. De meeste waarnemingen worden gedaan door middel van detectie en analyse van elektromagnetische straling, dus fotonen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Astronomie#Wa...

De massa van een planeet kun je eigenlijk alleen maar bepalen als er een satelliet (maan) van de planeet gevonden is. Uit de omlooptijd T en de gemiddelde afstand a van die maan tot het midden van de planeet kun je dan de massa van de planeet berekenen met de formule M = 4π²a³/GT². G is de gravitatieconstante.

Volgens de leerstof die ik gezien heb, zijn enkel de volgende gegevens vereist: - De straal van die planeet - De constante van Cavendich (6.675*10^-11) - De massa van een peroon naar keuze - De gravitatiekracht op die planeet Als voorbeeld zullen we de massa van de aarde berekenen (er zal een kleine afwijking zijn met wat je op internet vind) De straal van de aarde is 6366200 meter en mijn persoon weegt 50kg en de gravitatiekracht is 9.81m/s² Door de wet van Newton is de Zwaartekracht van mijn persoon gelijk aan de kracht waarmee die persoon aan de aarde trekt (actie- en reactiekracht) De berekeningen zie je op deze foto. Toegevoegd na 3 minuten: https://drive.google.com/file/d/0B9DRxjjlSW0ZSXZTLUczcVBsR1U/view?usp=sharing

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100