Hoe komt het dat we op een heldere nacht soms satellieten kunnen zien bewegen?

Als het een heldere nacht is, zien we soms 'reizende/bewegende' sterren in de lucht. Ik weet dat dit satellieten zijn. Maar hoe komt het dat we die kunnen zien vanop het aardoppervlak? Zijn satellieten dan zo groot? Of stralen ze zoveel licht uit? (als een vogel 's nachts in het donker vliegt, zien we die toch ook niet?).

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is de reflectie van de zon. De zon schijnt langs de aarde tegen de satelliet aan. Soms zie je een langsvliegende satelliet ineens verdwijnen, dan zit hij in de schaduw van de aarde en reflecteert hij dus niet meer, omdat het zonlicht er niet meer op schijnt.

Satellieten zijn niet heel groot, maar ze weerkaatsen wel veel zonlicht, o.a. met hun zonnepanelen. Ook bevinden satellieten zich relatief dichtbij de aarde. Veel dichterbij dan bijvoorbeeld de maan.

Je zou eens een test moeten doen met een brandende sigaret, tijden de nacht en kijk dan eens hoever je deze brandende sigaret kunt blijven zien. De reden is dat dit een hevig licht is geconcentreerd op een klein oppervlak. Het zelfde heb je met een satelliet waar het hevige zonlicht , niet of bijna niet gehinderd dor de dampkring, weerkaatst wordt door de satelliet. Daarbij komt nog de donkere achtergrond van de nacht, wat het contrast nog vergroot tussen de donkere achtergrond en de satelliet die het licht weerkaatst. Robby BB

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100