als we in de ruimte kijken kunnen we 13, 4 miljard jaat "terug" kijken richting big bang. Wat als we nu de andere kant opkijken??

als we uitgaan van een big bang zet het heelal uit naar alle richtingen. Als we in alle richtingen 13,4 miljard jaar kunnen zien zittenwe dus in een virtuele bol van 26,8 miljard jaar. Waar bevinden we ons dan in het uitdijend heelal??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wij bevinden ons in het middelpunt van een bol. De rand van die bol is in alle richtingen even ver weg en we zien ook in alle richtingen de sterrenstelsels op dezelfde manier van ons af bewegen. Het lijkt dus alsof we een bijzondere positie hebben maar dat is niet zo. Een waarnemer op een andere plaats zou hetzelfde zien. Die bol noemen we het waarneembare heelal, en de rand van die bol de waarnemingshorizon. Waarschijnlijk is het heelal veel groter, maar we kunnen dat niet weten omdat we niet achter de waarnemingshorizon kunnen kijken. Licht dat door verderweggelegen stelsels wordt uitgezonden heeft ons nl. nog niet bereikt. Van gebieden dichtbij de waarnemingshorizon kunnen we nog wel straling ontvangen. Deze is afkomstig van een periode kort na de oerknal, toen zich nog geen sterrenstelsels hadden gevormd en het heelal zo heet was dat het zelf licht uitzond zoals een ster. De golflengte van die straling is echter sterk uitgerekt, waardoor we die nu als microgolfstraling waarnemen. Deze kosmische achtergrondstraling komt uit alle richtingen en is in alle richtingen vrijwel even sterk. Toegevoegd na 1 dag: Het idee dat het heelal er op iedere plaats (homogeen) en in alle richtingen (isotroop) hetzelfde uitziet wordt het kosmologisch principe genoemd. Metingen aan de kosmische achtergrondstraling wijzen uit dat het heelal in hoge mate isotroop is. Dus welke kant we op kijken, we zien die straling altijd van even ver weg komen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kosmologisch_principe

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100