Wat gebeurt er als er een gaatje in je ruimte pak komt?

Stel...Jij bent een ruimtevaarder. Je gaat naar de ruimte toe je gaat daar uit je raket met zo'n ruimte pak, stel dat daar een gaat je in komt wat gebeurt er dan???

Weet jij het antwoord?

/2500

ligt eraan hoe diep dat gat is en waar precies hij ontstaat. In je helm bijv en dan loop je snel zuurstofgebrek op omdat dat direct op je zuurstoftank is aangesloten. In je maatpak kan het leiden tot overmatige straling (en brandwonden) maar ook temperatuurextremen (waartegen het pak bescherming biedt). Dus het is wel degelijk een ernstig gevaar.

Normaal op aarde drukken de moleculen van je lichaam aan de binnenkant van je huid. Die druk wordt aan de buitenkant gecompenseerd door de luchtdruk, zodat je niet uit elkaar ploft. In de ruimte in een ruimtepak wordt bij het gaatje je huid niet teruggedrukt, en zal dan gaan uitstulpen. Tenslotte zul je geheel door het gaatje naar buiten gaan, al duurt dat natuurlijk wel even bij een klein gaatje. Maar je zult ter plekke ven het gaatje een flinke beschadiging oplopen.

"Het korte antwoord: je fixed het in ongeveer dertig (30) seconden, of je sterft ... Hier is het lange antwoord: Ervan uitgaande dat je de patches, of scheuren niet kunt bereiken, zal de lucht snel ontsnappen. Je voelt een vreselijke druk in je lichaam, zoals de noodzaak om te boeren, maar veel sterker dan het slechtste boeren of braken van je leven. Bloed begint te sijpelen uit elk gat dat mogelijk is, met inbegrip van (maar niet beperkt tot) de ogen, oren, neus en mond. Als je niet tijdig hulp krijgt, zal de bloedstroom verhogen, en al het andere in je begint naar buiten te komen (ja, dat betekent ook dat je iets vervelends in je broek doet ...) en dan, in principe, zal je lichaam exploderen. Je lichaam zal snel droogvriezen, en het zal drijven in de vergetelheid, tenzij zij in een voldoende sterk zwaartekrachtveld terecht komt, waar het waarschijnlijk ontbrand bij binnenkomst van een dampkring". Beetje lullig nederlands excuus daarvoor, maar ik moest het even vertalen vanuit het engels. Er zijn overig wel astronauten geweest die een kapot pak overleefd hebben, deze wisten de lekken snel te dichten of waren dichtbij hulp.

Bronnen:
http://answers.yahoo.com/question/index;_y...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ruimtepak
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/17918
http://www.scientificamerican.com/article....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100