Stel je hebt twee planeten die in dezelfde baan om hun ster bewegen. Bewegen deze planeten sneller, langzamer of hetzelfde dan als er één zou zijn?

Er van uitgaande dat ze ook dezelfde massa hebben. Zou een onderlinge afstand van de twee planeten groter/kleiner dan 180 graden uiteindelijk de beslissende factor zijn?

Toegevoegd na 18 uur:
De hypothetische situatie voorstellend als dat er eerst twee planeten met een zelfde snelheid om dezelfde ster draaien en er vervolgens één wordt weggenomen. Gaat die planeet die blijft, dan sneller, langzamer of hetzelfde als daarvoor.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat hangt ervan af in welke baan je de zware planeet hangt. Als je hem ver weg van de zon hangt zal hij veel langzamer gaan, als je hem veel dichterbij de zon hangt zal hij veel sneller gaan. Als hij in dezelfde baan hangt zal hij vanwege zijn massa sneller gaan. Volgens mij moeten de twee planeten dezelfde massa hebben als ze in dezelfde baan draaien want als dat niet zo is zal de ene planeet de andere inhalen wat ongetwijfeld tot vuurwerk zal leiden. De vraag in je toelichting is het drielichamen probleem, en dat gaat mijn kennis te boven (de eerste vraag misschien ook wel ;-).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Drielichamenprobleem

Ze bewegen even snel. De baansnelheid hangt af van de afstand van de planeet tot de ster en van de massa van de ster. De baansnelheid hangt niet van de massa van de planeet. (aangenomen dat die veel kleiner is dan van de ster)

Als alle gegevens (massa, afstand, excentriciteit van de baan) precies gelijk zijn voor de twee planeten dan moet hun snelheid ook gelijk zijn. Die snelheid zal iets hoger liggen dan wanneer er één planeet is, want de totale massa van het systeem wordt iets groter. Men kan dan de zon en de beide planeten beschouwen als bewegend om een gezamenlijk zwaartepunt met als massa de som van de drie. Echter, we weten tegenwoordig dat zo'n situatie niet stabiel is. Een zeer kleine verstoring zal er al voor zorgen dat de een iets sneller zal gaan dan de ander. Met onvermijdelijk het gevolg dat ze ofwel zullen botsen, ofwel elkaar uit de gemeenschappelijke baan stoten. In de 19e eeuw, en ook in sommige SF-verhalen, is wel gespeculeerd over een tweede aarde, die we niet zouden zien omdat hij altijd achter de zon staat. Tegenwoordig weten we dat dat onmogelijk is. Niet alleen omdat ruimteschepen hem inmiddels ontdekt zouden hebben, maar ook omdat twee grote massaconcentraties in dezelfde baan elkaar om bovengenoemde reden uitsluiten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100