Wat IS straling eigenlijk?

Van warmte kan je (soms) de straling voelen. Van licht kan je (soms) de straling zien. Je kan het niet in een doosje doen of beetpakken. Wat is het eigenlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat straling echt is, weet helaas niemand. Er zijn zeer veel discussies gevoerd of de straling nou uit onmeetbaar kleine deeltjes (fotonen, materie) of uit golven bestaat. Een groep wetenschappers zegt dat straling uit golven bestaan. Inderdaad zijn er veel experimenten waaruit blijkt dat de straling werkelijk uit golven bestaan, maar de grote vraag is dan: Door wat voor stof beweegt die golf zich dan ? In vacuum (geen materie) is de straling namelijk ook aanwezig. Er zijn ook theorien over de aether, wat dan een soort onmeetbare en onzichtbare materie moet zijn, waarin de golven zich voortbewegen. Veel bekende wetenschappers hebben hier reeds langs over nagedacht maar zijn niet tot een eenduidige conclusie gekomen. Als je op internet gaat zoeken wat straling nou precies is, wordt meestal niet op bovenstaande aspecten ingegaan; Door gewoon een lijst met eigenschappen op te noemen, wordt de vraag meestal ontweken. Feit is dat niemand weet wat straling echt is .

Bronnen:
http://www.stopumts.nl/doc.php/Artikelen/8...

Straling is het uitzenden van energie als golven (elektromagnetische straling) of als deeltjes (deeltjesstraling, zoals alfastraling en bètastraling); volgens hedendaagse kwantummechanische opvattingen is hier overigens geen fundamenteel verschil tussen. Straling is energieoverdracht zonder dat er sprake is van direct contact. Straling kan worden veroorzaakt door talloze natuurkundige processen, zoals radioactief verval, kernsplitsing of kernfusie, (hoge)temperatuur, of door materialen zoals gassen die kunnen gaan stralen onder invloed van elektriciteit.

Bronnen:
http://www.nvs-straling.nl/wat-is-straling

Straling is niks meer of minder dan een golf.

Ik kan het alleen uitleggen aan de hand van plaatjes, maar daar is GV geen goed medium voor.

Zoals we allemaal weten is de atomaire bouwsteen van de materie. Samengesteld uit protonen en neutronen in een atoomkern en de elektronen in een baan om de kern is samengesteld uit. Als het aantal neutronen in de kern van een stof groter is dan het aantal protonen en neutronen in de kern is gefragmenteerd instabiliteit optreedt. Deze versnippering in de alfa-, bèta, gamma stralen zijn niet met het blote oog, geroepen en verwijderd. Deze stralen "straling" wordt genoemd.

Je snijdt een moeilijk onderwerp aan. Straling is energie die uitgestraald wordt. De drager hiervan is een zogenaamde foton. Stel die maar even voor als een emmertje. Hoe meer energie in 1 foton (hoe voller de emmer) hoe hoger de trilling van het foton. Gek genoeg heeft een foton ultra-violet licht (wat je niet voelt) meer energie dan een foton infrarood. Een foton infrarood geeft zijn energie makkelijk af en dan voel je warmte. Utraviolet dringt diep door en maakt zaken zoals je DNA stuk. En dat voel je niet (gelukkig) Ter bescherming probeert je lichaam dan pigment aan te maken. (en dan wordt je bruin)

Dat zijn electromagnetische golven. Net als op zee, daar lijkt het op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100