Draait de zon ook om haar as?

Weet jij het antwoord?

/2500

ja zie uitleg: Stilstaand of bewegend. De zon lijkt zich van zonsopgang naar zonsondergang langs de hemel te bewegen. Echter, deze beweging wordt veroorzaakt door de draaiing van de aarde om haar as. De zon lijkt alleen maar te bewegen, maar in werkelijkheid beweegt de aarde en niet de zon. Toch beweegt de zon zich wel, zij het op andere wijze. De zon draait net als de aarde om haar as, alleen veel en veel hoger. En net als de aarde met haar maan om de zon draait, draait de zon op haar beurt om het centrum van ons sterrenstelsel -de melkweg- en neemt hierbij de aarde en de rest van het zonnestelsel met zich mee.

Bronnen:
http://wetenschap.infonu.nl/sterrenkunde/8...

Ja, de zon draait ook om haar as. Maar omdat de zon een gasbol is (eigenlijk: een plasmabol), hoeft de rotatiesnelheid niet overal hetzelfde te zijn. De rotatiesnelheid verschilt dan ook al naargelang de breedtegraad. Op de evenaar (van de zon dus) draait de zon eens per 25 dagen rond haar as, aan de polen is dat veel trager: eens per 36 dagen. Hoe de draaisnelheid varieert met de diepte is een onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zon#Structuur

Ja hoor, zoals elk ander "planeet" of ster in ons UUNIEVERSUMM!

Alles waar, maar nog leuk om eraan toe te voegen: door het draaien van de zon en omdat de zon een gasbol is, ontstaan er zonnevlammen (solar flares) en is de mate van activiteit (hoeveelheid vlammen) periodiek. Zie o.a.: http://nl.wikipedia.org/wiki/zonnecyclus.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/zonnecyclus

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100