Hoe kan het dat we het prille heelal nog kunnen waarnemen?

Er wordt beweerd dat we waarnemingen kunnen doen van het vroege heelal, toen het heelal nog maar 1 miljard jaar oud was.
Laten we er van uitgaan dat op tijdstip nul, de oerknal, het heelal grote 0 (lichtjaar) groot was. Nu is het heelal bv 15 miljard jaar oud, dus nu is het heelal dus een bol met een straal van 15 miljard lichtjaar, tenminste de allereerste straling ligt op de rand van die bol. De aarde ligt ergens in die bol. Laten we zeggen op 1 miljard lichtjaar van het centrum (dat betekent dus dat de aarde zich met 1/15 van de lichtsnelheid zich verplaatst t.o.v. de oorsprong). Dan zou dan betekenen dat de straling die 1 miljard jaar na de oerknal al lang ons gepasseerd is. We zouden maximaal ongeveer de halve leeftijd van het heelal kunnen terugkijken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het waarneembare heelal is zelfs zo'n 92 miljard lichtjaar in diameter, dus de verst waarneembare objecten zijn zo'n 46 miljard lichtjaar (de straal, dus de helft van de diameter) van ons verwijderd. Dat wij die objecten toch kunnen zien, ondanks de leeftijd van het heelal van slechts 13,7 miljard jaar, komt doordat die objecten destijds, toen ze hun licht uitzonden, nog dichter bij de aarde (beter: bij de plek waar zich nu de aarde bevindt) waren dan nu. Dat komt doordat het heelal in de tussentijd is uitgedijd. Wij zien dus objecten die nu op 46 miljard lichtjaar van ons vandaan zijn. Die objecten zien wij zoals ze er 13,7 miljard jaar geleden uitzagen. In die 13,7 miljard jaar dat het licht onderweg was, heeft dat licht een afstand afgelegd van 13,7 miljard lichtjaar. In die tijd heeft het object zich van ons verwijderd doordat het heelal groter is geworden. De fout in jouw redenatie is dat je geen rekening houdt met het feit dat het uitdijen van het heelal gewoon is doorgegaan, ook nadat de eerste straling is uitgezonden.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Metric_expans...
http://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe
http://en.wikipedia.org/wiki/Size_of_the_u...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100