Hoeveel lichtjaren kan je reizen

(onbemand) kan je bijvoorbeeld 150 lichtjaren reizen om bij HD 209458b te komen en te zoeken naar leven met een apparaat? (onbemand dus het maakt niet uit als er geen eten enz. is, dan is er ook meer plaats voor brandstof)

Toegevoegd na 6 minuten:
in theorie natuurlijk

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het probleem is te versnellen (en weer af te remmen). Als je eenmaal dichtbij de snelheid van het licht bent, schrijven de relativiteitsformule's van Einstein ons voor dat de *reiziger zelf* er _lang_ geen 150 jaar over doet. (Voor de *observeerder* duurt 't *wel* zo lang! C.q. diegenen die achterblijven op Aarde.) Maar zoals al gezegd: het probleem is zodanig te versnellen, zonder dat we kapot worden gedrukt: http://www.goeievraag.nl/vraag/ruimterail-astronauten-dwars-maan-bouwt.93378 ...en als je bent aangekomen, zit je met 't probleem van het afremmen. Voor zover ik weet is er momenteel nog geen theoretisch haalbare oplossing gevonden die zulke versnelling mogelijk maakt, zodanig dat we een redelijke snelheid halen (een groot deel van de snelheid van het licht). Brandstof is inderdaad ook een probleem. Er zijn enkele zeer grote optimisten die denken dat we nulpuntsenergie kunnen gebruiken. Dat is echter allemaal *erg* twijfelachtig. Zeker op korte termijn - zeg, de komende duizenden jaren. Als we *nu* een reis zouden ondernemen met maximale inspanning en we zouden over 30 jaar klaar zijn met 't starten van de missie, dan zouden we misschien maximaal zo'n hoge snelheid kunnen halen dat we er alsnog vele duizenden jaren over zouden doen. Voor de observeerders/achterblijvers zal 't nog wat langer duren (voordat er optische bevestiging is dat de astronauten zijn aangekomen).

The Voyager is ons snelste ruimteschip. Die gaat 1/16.000.00ste keer de snelheid van het licht. Hij is uiteindelijk op weg naar Sirius, en gaat daar over 300.000 jaar aankomen. Ongeveer dan. Hij reist met een snelheid van 60.000 km per uur. Een lichtjaar is 9.500.000.000.000 km. Als je meteen op weg gaat als je geboren wordt en doorgaat totdat je 80 jaar bent, dan ben je nog geen vijf lichtjaar van huis. Daar is nog niets te beleven.

Eerst even het gene we als mens al aankunnen: Het verste dat de mens tot nu gereisd heeft is precies 1 lichtseconde : de Maan op ongeveer 300.000 km Nu een bemande reis naar Mars ….tegen de te verwachten 160.000 km per uur (van Amsterdam tot Ankara in 1 minuutje …. da’s vlug he)…..de reis tot Mars zou dan ongeveer bij een gemiddelde afstand van 861 miljoen kilometer 10 maand duren (heen) 861 miljoen kilometer is ongeveer 48 lichtminuten Misschien is het voor bemande vluchten nog een eeuw te vroeg is om over lichtjaren te praten. De dichtst bijzijnde sterren uit de Centauri groep liggen tussen 4 en 5 lichtjaren van ons , tegen de snelheid die we nu aankunnen naar Mars :een slordige 30.000 jaar…. Wanneer de Neanderthalers een sonde tegen die snelheid naar de dichtsbijzijnde ster (na onze Zon) zouden sturen….. dan zou die nu ongeveer aankomen.

Bronnen:
http://www.astroblogs.nl/2008/07/13/hoe-la...

een lichtjaar is een jaar reizen met 300.000 kms Toegevoegd na 22 uur: continu

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100