satelliet vraag?

Hoe kan het dat als je tv kijkt via satelliet je dan een schotel pressies moet uitrichten, terwijl je via navigatie 3 satellieten op onmogelijke plekken gewoon kan ontvangen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat komt omdat deze eerstgenoemde satellieten op vaste punten hangen. Een satelliet is een kunstmaan en deze worden dus ook onderscheiden in verschillende "soorten". - Communicatiesatelliet: verzorging van telefoon, radio, televisie, internet over lange afstanden zoals Artemis - Navigatiesatelliet: voor plaatsbepaling op aarde met bijvoorbeeld GPS of Galileo - Observatiesatelliet: observatie van bijvoorbeeld milieuverontreiniging, maken van landkaarten en observeren van het heelal, bijvoorbeeld Envisat of ANS - Onderzoekssatelliet: voor wetenschappelijk onderzoek bijvoorbeeld naar gewichtloosheid, Sloshsat-FLEVO - Spionagesatelliet: veelal militaire toepassingen, bv. CORONA (Satelliet) - Weersatelliet: toegepast bij het doen van weersvoorspellingen, bv Meteosat Jij vergelijkt hier de Communicatiesatelliet en de Navigatiesatelliet. Communicatiesatelliet: Deze bevindt zich op de Geostationaire baan. Dit betekent dat de satelliet met dezelfde hoekverdraaiing om de aarde "valt" als dat de aarde zelf rond draait. Hierdoor staan deze satellieten ALTIJD op dezelfde positie. Hier moet je dus op "richten". Navigatiesatelliet: Dit is een systeem. Je spreekt ook nooit van een plaatsbepaling door één satelliet. Het minimum is 3. Ik ga nu echter niet dieper hier op in, maar met minimaal 3 satellieten kun je een plaats "bepalen". Het verschil zit het hem dus in dat ze andere "soorten" zijn en op een andere manier "werken". Toegevoegd na 1 uur: n.a.v. de reactie: Een navigatiesatelliet berekent a.d.h.v. de tijd die het duurt om een signaal ontvangen dat hij naar een apparaat heeft gestuurd. Hij stuurt dus steeds signalen en daar krijgt hij een reactie op. A.d.h.v. deze gegevens bepaalt een navigatiesysteem jou positief. Indien hij in contact staat met maar één satelliet kan hij dus nooit zijn positie bepalen. Een navigatiesatelliet stuurt dus "alle kanten" signalen op. Een communicatiesatelliet daarentegen maar in (een) bepaalde richting(en). Hij heeft een "straal" die hij stuurt waar jij op moet "richten". Deze wordt bepaald door de satelliet. Deze kunnen hun antenne "richten".

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Communicatiesatelliet
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kunstmaan
http://nl.wikipedia.org/wiki/Navigatiesatelliet

Misschien nog een aanvulling: Het signaal voor de TV is complex want daar zitten een heleboel kanalen en dus informatie in. Dit is ook de reden dat er weinig extra correctie mogelijkheden in het signaal zitten. Daarom moet de antenne een zo zuiver en krachtig mogelijk signaal binnenhalen. De satelliet zelf hangt op ongeveer 36.000 km stil ten opzichte van de aarde en zendt een smalle bundel TV-signalen naar de aarde. Het signaal voor de navigatie bestaat uit een relatief eenvoudig signaal (tijd, welke satelliet etc). Daardoor is het mogelijk een boel correctie informatie in het signaal te stoppen waarmee de GPS kleine storingen op kan lossen. De antenne kan daardoor veel kleiner zijn. GPS satellieten draaien op ongeveer 20.000 km om de aarde en sturen een bredere bundel radio signalen naar de aarde.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/GPS

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100