Welke planeet staat nu zo dicht bij de maan?

Je ziet nu heel duidelijk de maan en een heldere ster ernaast. Welke is dat? Ik dacht eerst de Poolster maar meen ook iets gehoord te hebben over Jupiter...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is Jupiter! Er bestaat een programma waarmee je heel goed alle sterren en planeten kan zien op het moment dat je naar buiten kijkt. Toen ik naar de maan keek zag ik namelijk ook een felle ster naast de maan (beetje rechtsonder de maan eigenlijk) en toen keek ik even snel in stellarium en zag ik dat het Jupiter was :) Toegevoegd na 5 minuten: Hij staat trouwens nu weer best dichtbij de maan, maar wel iets verder weg dan gister. Als je de maan ziet, moet je een stukje naar rechts gaan en dan zie je een roodachtige ster; dat is Jupiter. Toegevoegd na 10 minuten: Uranus staat ook aan de hemel, maar die is veel kleiner en weerkaatst minder licht, dus die is met het blote oog niet goed te zien.

Dat is de aarde met ca. 350.000 km Toegevoegd na 20 minuten: Dan bedoel Jupiter.

Het is Jupiter!

Bronnen:
http://www.sterrenkunde.nl/stuv/

Jupiter Hieronder vind je een kalender met de komende hemelverschijnselen http://www.allesoversterrenkunde.nl/cgi-bin/scripts/db.cgi?db=hemelverschijnselen&aos2=yes

Die ster had ik de afgelopen twee dagen ook al gezien! Dat is Jupiter. De poolster is trouwens veel minder fel, en kun je vinden als weet waar de grote beer is. Ik heb een java applet gevonden waar je de posities van niet alleen sterren, maar ook planeten en de maan kan volgen. Zie de bron. Je kunt links de tijd, datum en zelfs plaats waar je woont invoeren. (standaard staat hij op Utrecht) De poolster wordt aangeven met de naam Polaris. Ik heb ook de site waar ik het van vond bij de bronnen toegevoegd. Veel plezier!

Bronnen:
http://allesoversterrenkunde.nl/cgi-bin/sc...
http://skychart.skyandtelescope.com/skychart.php

Dat is Jupiter. De Poolster kun je vinden door te kijken naar het bakje van Grote Beer en dan de afstand tussen de 2 laatste sterren van het bakje 5x te verlengen. Daar zie je de Poolster die onderdeel uitmaakt van Kleine Beer. Om te weten of je een planeet of een ster ziet, kun je kijken naar Sirius, die staat net onder de gordel van Orion, 3 van die typische sterretjes schuin onder elkaar. Sirius is de helderste ster die je 's nachts kunt zien. Zie je een 'ster' die helder is dan Sirius, dan is het een planeet. De Poolster is helemaal niet zo helder als wat veel mensen denken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100