Hoe kan het dat als astronomen een nieuw sterrenstelsel ontdekken wat bv 50 miljoen lichtjaar weg, hoe kunnen ze nu weten dat dat zo ver weg is?

Een lichtjaar is 9,46 biljoen kilometer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat zien ze aan de roodverschuiving. Het heelal dijt uit. Dat betekent dat alle sterrenstelsels zich van ons af bewegen. Hoe verder weg een sterrenstelsel is, hoe sneller het zich van ons af beweegt - dat is de Wet van Hubble (de astronoom, niet de telescoop). Licht dat afkomstig is van een sterrenstelsel, is roder naarmate dat sterrenstelsel zich sneller van ons af beweegt. Wat ze dus doen is: meten hoe rood het licht is vergeleken met een "neutraal" sterrenstelsel. De roodheid van het licht vertelt ons hoe snel het sterrenstelsel zich van ons af beweegt. Die snelheid vertelt ons dan weer, via de Wet van Hubble, hoe ver weg het sterrenstelsel staat.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oerknal
http://nl.wikipedia.org/wiki/Roodverschuiving
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Hubble

Ze meten de doppler redshift, dat wil zeggen de uitrekking van het licht dat ze zien van dat stelsel. Net als een geluidsbron die zich van je verwijdert waarbij de toon lager wordt omdat de geluidsgolven 'uitgerekt' zijn althans voor jouw waarneming, gebeurt datzelfde bij licht, alleen is het wat moeilijker meetbaar. Aangezien licht met een lagere frequentie (oftewel 'uitgerekt' waargenomen licht) roder is, noemen ze dat dus de redshift. Aan de mate van uitrekking van het licht (dus de redshift) en de kracht van het licht kun je afleiden hoe snel dat stelsel en onze melkweg zich bij elkaar vandaan bewegen.

Het klopt dat je aan de hand van de roodverschuiving de afstand kunt aflezen, maar in principe is de afstand afgeleid aan de intensiteit van bepaalde types supernova's (exploderende sterren, die alle dezelfde lichtsterktes bereiken). Door middel van de intensiteit die je hier nog kunt meten van de supernova, kun je vaststellen hoever die supernova van de aarde was. Later is vastgesteld dat dit overeenkomt met de mate van roodverschuiving in het licht van het sterrenstelsel waar de supernova in lag. Voor dichtbijgelegen sterrenstelsels kun je dacht ik hetzelfde doen met standaardsterren (Cepheiden) in plaats van supernova's. Deze methode werkt dacht ik ook nog wel voor een sterrenstelsel op 50 miljoen jaar afstand (even nagezocht, tot 80 miljoen lichtjaar). De cepheiden methode is weer getest met een nog nauwkeuriger methode (dubbelsterperiode en nauwkeurig bevonden.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100