waarom hebben sommige planeten (bijv. jupiter en saturnus) veel meer manen dan andere (aarde, mars)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat komt omdat ze groter(zwaarder) zijn en meer gewicht hebben, daarom kunnen ze kleine hemellichamen beter aantrekken dan kleinere planeten dat kunnen.

gewoon toeval... Er is geen enkele reden te vinden...

Grote planeten hebben door hun enorme aantrekkingskracht over de tijd genomen veel meer kans om een maan te 'vangen' dan kleinere soortgenoten.

Grote planeten zijn ontstaan uit grotere delen van de oer-gaswolk waaruit ons hele zonnestelsel is ontstaan. Als een planeet ontstaat uit een groter deel van die gaswolk, is de kans groter dat er brokken samenklonteren tot losse klonten die later een maan vormen. Daarna is, door de grotere zwaartekracht van de grote planeten, de stabiliteit van de banen van die manen groter, zodat die manen ook nu, vijf miljard jaar later, nog bij hun moederplaneet zijn gebleven. Dat de Aarde zo'n gigantische maan heeft, is daarom een anomalie waarover heftig wordt gedebatteerd. In feite is onze Maan zo groot, dat velen zeggen dat we eigenlijk zouden moeten spreken van een dubbelplaneet. Bij Mars zou je eigenlijk ook geen manen verwachten. Phobos en Deimos zouden ingevangen asteroïden kunnen zijn: net buiten de baan van Mars ligt immers de asteroïdengordel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100